Στην Αθήνα σήμερα η Ντι Κάρλο για το κυπριακό

Κατεχόμενη Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

Τις επαφές της ενόψει της άτυπης διευρυμένης διάσκεψης που ετοιμάζεται για το Κυπριακό τον Μάρτη συνεχίζει η αρμόδια για πολιτικές και ειρηνευτικές υποθέσεις αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, που σήμερα αναμένεται στην Αθήνα. Η Ντι Κάρλο προχτές Δευτέρα είχε χωριστές συναντήσεις στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί και στην Αγκυρα με στελέχη του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο Ν. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε ξανά στις «πέντε συγκεκριμένες προτάσεις σε σχέση με θετικό αποτέλεσμα μέσα από τη διευρυμένη διάσκεψη» που κατέθεσε στην Ντι Κάρλο, για τις οποίες είπε μεν ότι εκείνη «χαιρέτισε την ετοιμότητά μας και πόσο συγκεκριμένοι είμαστε», αλλά δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για το περιεχόμενό τους. Πρόσθεσε μόνο ότι χρειάζεται «να αφήσουμε την κα Ντι Κάρλο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, να βολιδοσκοπήσει την Τουρκία και αναλόγως αποτελέσματος θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε πιο συγκεκριμένα». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τατάρ, που επέμεινε στα περί «δύο κρατών» στο νησί, είπε ότι «είναι αυτά που ακούμε καθημερινώς», καταλήγοντας ότι «σίγουρα δεν είναι εύκολη η κατάσταση πραγμάτων (…) αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζω πολύ καλά ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πυκνώνουν μέσα από διάφορες αφορμές διεργασίες για τους όρους ενός νέου συμβιβασμού.

Μιλώντας στην παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Νέος Ρεαλισμός – Το Κυπριακό 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή» του (πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων ΔΗΣΥ) Χάρη Γεωργιάδη και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έγιναν τον Ιούνη – Ιούλη του 2017 στο Κραν Μοντανά, ο πρώην Κύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι εκείνο που απέτρεψε τότε την επίτευξη συμφωνίας ήταν η άκαμπτη στάση της Τουρκίας στη διατήρηση των εγγυήσεων και στη μόνιμη παρουσία στρατευμάτων. «Ηταν κόκκινη γραμμή για την Τουρκία η άποψη “μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις”» όπως είπε, προσθέτοντας και ότι η τουρκική πλευρά αξίωνε η έγκριση και εφαρμογή κάθε απόφασης (μιας «ενιαίας κυβέρνησης») να έχει και τουλάχιστον μία θετική ψήφο από τους τέσσερις Τουρκοκύπριους υπουργούς ή αξιωματούχους στο ενδεκαμελές συμβούλιο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο καθηγητής και πρώην Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η μη συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι επιζήμιος αναχρονισμός και πρέπει να δηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη. Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Θα μπορούσε να υπάρξει αναγνώριση δύο κρατών έναντι γεωγραφικών ή άλλων ανταλλαγμάτων; Είναι κάτι που ξεπερνά τα όρια και τις αντοχές κάθε πολιτικής ηγεσίας. Επίσης απειλείται και η υπόλοιπη Κύπρος…».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...