Στην Αθήνα την Τρίτη ο Μπλίνκεν για συναντήσεις με Μητσοτάκη, Δένδια και Τσίπρα

ΗΠΑ - Άντονι Μπλίνκεν
Φώτο Αρχείου / Άντονι Μπλίνκεν / Πηγή: TWITTER

Η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με την αποστολή όπλων και τη χρησιμοποίηση των βάσεων, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα την Τρίτη 21 Φλεβάρη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η περιοδεία του  Μπλίνκεν θα ξεκινήσει από τη Γερμανία, θα συνεχιστεί στην Τουρκία και θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, εκτίμησε ότι θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο Αν. Μπλίνκεν στην Ελλάδα.

Δήλωσε πως «δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα συζητήσει ο υπουργός με τους ομολόγους του στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσα να φανταστώ ότι η ενταξιακή πορεία Δυτικών Βαλκανίων θα ήταν ένα θέμα. Νομίζω ότι πολλά από τα θέματα της ευρύτερης ατζέντας, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, θα είναι σίγουρα στο τραπέζι, όπως φυσικά και οι σεισμοί στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά θέματα που θα συζητήσει ο υπουργός με τους Έλληνες συμμάχους μας».

Έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση Μπλίνκεν – Δένδια θα εγκαινιαστεί ο 4ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Ο Στρατηγικός Διάλογος των δύο κρατών ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται επί ΝΔ. 

Επίσης, θα συζητηθεί «η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής ασφάλειας», καθώς και «η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προάσπιση της δημοκρατίας». Η συνεργασία στον αμυντικό τομέα έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο ορμητήριο των ΝΑΤΟικών και τα περί ενεργειακής ασφάλειας σχετίζονται με την προώθηση στην Ευρώπη του πανάκριβου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). 

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, κατέδειξε πως η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, δηλώνοντας ότι «φυσικά η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ. Είναι επίσης βασικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είδαμε την Ελλάδα να παίζει σταθερά έναν ρόλο στην υποστήριξη της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρύτερα στα Βαλκάνια. Και στην περίπτωση αυτή, σίγουρα η Ελλάδα υπήρξε βασική υποστηρικτής της Βόρειας Μακεδονίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την επιδίωξη του ευρωατλαντικού τους μέλλοντος και την προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι ΗΠΑ αναθερμαίνουν το παζάρι για επικίνδυνες «διευθετήσεις» με αφορμή τον σεισμό

Σαν καλή ευκαιρία για να αναθερμάνουν το παζάρια για επικίνδυνες «διευθετήσεις» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο αξιοποιούν τον καταστροφικό σεισμό οι ΗΠΑ, όπως άλλωστε και οι ηγεσίες σε Άγκυρα και Αθήνα.  

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, που όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, έκανε σαφές ότι η Ουάσιγκτον θέλει καλές σχέσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟικών συμμάχων διότι έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους στο Αιγαίο!

Δήλωσε: «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Και ξέρετε ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης παρουσία στο Αιγαίο. Έτσι, μας ενδιαφέρει πάντα να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων μας είναι όσο πιο δυνατές μπορούν να είναι. Και νομίζω ότι και οι δύο χώρες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αμερικανίδα υφυπουργός είπε ότι βρήκε συγκινητική την εικόνα του Νίκου Δένδια να βλέπει μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία. 

Και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς για τη στάση της Ελλάδας, λέγοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την ταχύτατη ανθρωπιστική στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και του έργου των σωστικών συνεργείων. Χαιρετίζουμε επίσης την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την ηγεσία και τον λαό της Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας που αποτυπώνει τον ανθρωπισμό και την κοινή ανάγκη για αλληλεγγύη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας και ενθαρρύνουμε τη συνεχή υποστήριξη από τους στενούς διεθνείς εταίρους και συμμάχους μας όπως η Ελλάδα και άλλους που βρίσκονται σε θέση να βοηθήσουν».

Η «διπλωματία των σεισμών» αναζωπυρώθηκε στη συνάντηση που είχαν στην Αντιόχεια οι Τσαβούσογλου και Δένδιας που συμφώνησαν πως «δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις». Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα». 

Σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, είπε ότι «είμαστε εδώ να υποδεχθούμε αυτά τα μηνύματα και να χτίσουμε πάνω σε αυτά», για να προσθέσει ότι ο εναγκαλισμός, πρόσφατα, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας είναι «υψηλής συμβολικής αξίας».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...