Συζήτηση για τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και την επαναλειτουργία των ρωσικών αγωγών έχει ανοίξει στην ΕΕ, ως μέρος μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για την Ουκρανία, καθώς η Ενέργεια είναι σημαντικό μέρος της γεωπολιτικής σύγκρουσης και της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τους «Financial Times» (FT), οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν εάν οι πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην ΕΕ θα πρέπει να επανεκκινήσουν «ως μέρος ενός πιθανού διακανονισμού για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία».
Οι υποστηρικτές της αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι υψηλές τιμές Ενέργειας στην Ευρώπη, θα ενθαρρυνθεί η Μόσχα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα δοθεί και στις δύο πλευρές ένας λόγος να εφαρμόσουν και να διατηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, αναφέρουν οι FT.
Και μόνο η αναφορά για επανεκκίνηση των ροών ρωσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη (οι εισαγωγές ρωσικού LNG όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει αλλά σημειώνουν ρεκόρ), παρότι πρόκειται για προκαταρκτικές συζητήσεις, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και διαφωνίες, σημειώνουν στους FT αξιωματούχοι της ΕΕ.
Τρεις από τους αξιωματούχους δήλωσαν ότι η ιδέα έχει εγκριθεί από ορισμένους Γερμανούς και Ούγγρους αξιωματούχους, ενώ υποστηρίζεται και από άλλες ευρωπαϊκές «πρωτεύουσες», «που την είδαν ως τρόπο μείωσης του ευρωπαϊκού ενεργειακού κόστους».
«Υπάρχει πίεση από ορισμένα μεγάλα κράτη – μέλη για τις τιμές Ενέργειας και αυτός είναι ένας τρόπος για να μειωθούν», δήλωσε αξιωματούχος.
Η επανάληψη των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα της Μόσχας. Πριν από τον πόλεμο, οι ροές μέσω αγωγών από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν περίπου το 40% των συνολικών προμηθειών της ΕΕ, με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας.
Την ίδια ώρα ωστόσο οι ΗΠΑ πιέζουν τα κράτη της ΕΕ να αυξήσουν τις εισαγωγές αμερικανικών υδρογονανθράκων. Ο νέος Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, απείλησε την ΕΕ με δασμούς αν δεν αγοράσει περισσότερο LNG, το οποίο είναι ακριβότερο από το αέριο μέσω αγωγών.
Η «αποβιομηχάνιση» που σημειώνεται στη μεταποίηση της ΕΕ, οι μειωμένες παραγγελίες και η πτώση της ανταγωνιστικότητας της βαριάς βιομηχανίας έχουν εντείνει την ανάγκη για φθηνότερη Ενέργεια. Το κόστος φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι συνήθως 3 – 4 φορές υψηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ.
«Σε τελευταία ανάλυση, όλοι θέλουν χαμηλότερο κόστος Ενέργειας», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στην εφημερίδα.
Ωστόσο η συζήτηση για επαναλειτουργία των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη «έχει εξοργίσει αξιωματούχους και διπλωμάτες από ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης», που τα τελευταία χρόνια πρωτοστατούν στις προσπάθειες να μειωθεί η ποσότητα ρωσικής Ενέργειας που εισάγει η ΕΕ.
Προ ημερών ο Πολωνός Πρόεδρος, Α. Ντούντα, μιλώντας στο BBC δήλωσε ότι η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Δυτική Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ να αποκατασταθεί, ακόμη και αν η Ρωσία και η Ουκρανία φτάνουν σε μια «ειρηνευτική» συμφωνία.
Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι οι αγωγοί αερίου «Nord Stream» στη Βαλτική Θάλασσα, οι οποίοι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το 2022, «πρέπει να αποσυναρμολογηθούν». Αυτό, είπε, θα συνεπαγόταν ότι «η Γερμανία δεν θα μπει στον πειρασμό να αποκαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες για να ενισχύσει την αδύναμη οικονομία της».
«Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πάρουν μαθήματα από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ότι θα προωθήσουν μια απόφαση να μην αποκαταστήσουν ποτέ την άντληση αερίου μέσω αυτού του αγωγού», σημείωσε.
Η αναβίωση της συζήτησης για τις πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου έχει «αναστατώσει ορισμένους εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ και επιδιώκουν να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας με τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Φοβούνται ότι μια επανεκκίνηση της διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας θα καθιστούσε τα προϊόντα τους μη ανταγωνιστικά», σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλούνται οι FT.