Στην ελληνική επικράτεια εντοπίστηκαν οι 38 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

'Εβρος σύνορα

Εντός της ελληνικής επικράτειας, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά, εντοπίστηκαν στον Έβρο οι 38 πρόσφυγες που ήταν επί μέρες εγκλωβισμένοι. Ανάμεσα τους είναι παιδιά και μια εγκυμονούσα. 

Ο εντοπισμός ανακοινώθηκε επίσημα από το αρχηγείο της Αστυνομίας. Σε ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα πως παρέχεται βοήθεια, τροφή και νερό και πως θα μεταφερθούν σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας. Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν πως ξεκινά έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος αλλά και ο τρόπος που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση είχε ζητήσει να δοθεί άμεση λύση για να σωθούν οι ζωές των ξεριζωμένων τονίζοντας ότι η λέξη βαρβαρότητα δεν αρκεί για να περιγράψει κανείς τη φρίκη.

Την Κυριακή το αρχηγείο της Αστυνομίας σε ανακοίνωση ανέφερε πως «από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία. Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας».

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης υποστηρίζοντας σε ανάρτηση στο twitter ότι η αστυνομία «έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία. Επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για σημείο εκτός ελληνικής επικράτειας».

Δείτε ακόμα...