Στην κούρσα της ενέργειας

Κίνα - Πεκίνο
Φώτο Αρχείου / Το “Παλάτι του Λαού” Κίνα – Πεκίνο / Πηγή: Eurokinissi

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας. Αυτό το γεγονός την έχει ωθήσει εδώ και δύο περίπου δεκαετίες να εντάξει στη στρατηγική της το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας. Μονόδρομος κατά κάποιον τρόπο είναι η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων[1].

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κινέζικη Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε δοκιμαστική εξόρυξη 861.400 κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, «εύφλεκτου πάγου» από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Τόνισε επίσης ότι η δοκιμή αυτή, που προέκυψε από ένα μήνα εργασιών, θέτει ένα στέρεο τεχνικό υπόβαθρο για εμπορική εκμετάλλευση. Ο «εύφλεκτος πάγος», γνωστός και ως ένυδρο μεθάνιο, αποτελείται από μεθάνιο εγκλωβισμένο σε πλέγμα υδάτινων κρυστάλλων[2].

Η διαδικασία παραγωγής, η οποία διήρκησε από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου, έθεσε δύο παγκόσμια ρεκόρ: Πρώτον, τη μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου που εξορύχθηκε από ένυδρο μεθάνιο και δεύτερον τον όγκο παραγωγής σε μία μέρα, που ήταν τα 287.000 κυβικά μέτρα. Η περιοχή που πραγματοποιήθηκε η εξόρυξη τοποθετείται βορειότερα από το σημείο που δημιουργούνται εντάσεις, σε βάθος 1.225 μέτρων. Αυτή αποτελεί τη δεύτερη προσπάθεια εξόρυξης, καθότι η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2017, κατά την οποία εξορύχθηκαν 300.000 κυβικά μέτρα σε 60 ημέρες. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που καταφέρνει να εξορύξει ένυδρο αέριο χρησιμοποιώντας μια οριζόντια τεχνική εξόρυξης, πράγμα που αποδεικνύει το βαθμό ανάπτυξης της τεχνολογίας στη χώρα.

Η κίνηση αυτή της Κίνας συνέπεσε σε μία χρονική συγκυρία που οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊου εξαπλώθηκαν σε πολλά τμήματα της οικονομίας, με σημαντικότερο, εν προκειμένω, την κρίση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Κίνα είναι χαμηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες[3]. Η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Κίνα είναι μεγάλη και αυτή η ενεργειακή δυνατότητα που διαφαίνεται είναι πολλά υποσχόμενη. Όμως, το πότε θα μπορεί να αναπτυχθεί το εμπόριο του ένυδρου μεθανίου είναι άγνωστο διότι παραμένουν άλυτες κάποιες παράμετροι. Αφενός, από οικονομικής άποψης, τη δεδομένη στιγμή η εξόρυξη «εύφλεκτου πάγου», σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι κοστοβόρα, για να μπορέσει να καταστήσει τη χρήση του ευρέως, εμπορικά βιώσιμο. Αφετέρου, από περιβαλλοντικής άποψης, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκπομπών αερίων ρύπων, διότι κατά τη διάρκεια εξόρυξής του γίνεται διαρροή μεθανίου. Επίσης, διαρροή μπορεί να υπάρξει τόσο κατά την εξόρυξη, όσο και κατά τη μεταφορά. Εάν η διαρροή υπερβεί κατά 5% του συνόλου θα αντισταθμίσει τη συμβολή της στη μείωση του άνθρακα.

Είναι γεγονός πάντως, πως το παιχνίδι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, κλιμακώνεται και θα κλιμακώνεται, όσο τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών, με τον τομέα της ενέργειας να αποτελεί αντικείμενο κερδοφορίας γι’ αυτούς.

Φ.Κ.


[1]              Η επίσημη Οικονομική Ημερήσια Έκθεση ανέφερε το 2017,  ότι τα αποθέματα εύφλεκτου πάγου της Κίνας αντιστοιχούσαν σε περίπου 100 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου, εκ των οποίων 80 δισεκατομμύρια τόνοι βρίσκονταν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

[2]              Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας της Αμερικής, ένα κυβικό μέτρο ένυδρου αερίου  απελευθερώνει 164 κυβικά μέτρα συμβατικού φυσικού αερίου μετά την εξαγωγή.

[3]              Στόχος της κινεζικής Κυβέρνησης είναι το φυσικό αέριο να αντιπροσωπεύει το 10% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της Κίνας. Μέχρι το τέλος του 2019, ο αριθμός αντιστοιχούσε στο 8,3%.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...