Στην Κύπρο κηδεύουν ακόμη τα θύματα του φασισμού…

Κύπρος: Παιδιά που δολοφονήθηκαν το 1974 στον Σανταλάρη από μέλη της ΕΟΚΑ Β’ / Πηγή: dialogos.cy

Μισό αιώνα μετά την προδοσία των φασιστών της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, ο λαός εξακολουθεί να κηδεύει τους νεκρούς του. Τις γιορταστικές αυτές μέρες στο κατεχόμενο από τους Τούρκους εισβολείς χωριό Σανταλάρης, οι κάτοικοι έθαψαν 14 αθώα θύματα του πολέμου. Πρόκειται για παιδιά ηλικίας από 4 μηνών, 6 μηνών, 3 χρονών, 6 χρονών, 9,10, 11,12 χρονών, που σφαγιάστηκαν από τους ελληνοκύπριους φασίστες της ΕΟΚΑ Β΄ μαζί με τις μητέρες τους, μετά από βιασμούς και κακοποιήσεις, κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974. Η ταυτοποίηση των θυμάτων έγινε ύστερα από δεκαετίες, με τη μέθοδο του DNA.

Η σφαγή αυτή, 126 γυναικών και παιδιών, στα τουρκοκυπριακά χωριά Σανταλάρης, Αλόη και Μαράθα της επαρχίας Αμμοχώστου, τον Αύγουστο του 1974, είχε χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Υπήρξε μάλιστα και μια από τις βασικές αιτίες μαζικής εγκατάλειψης της Αμοχώστου και προσφυγοποίησης των ελληνοκύπριων κατοίκων της, κατά την τουρκική εισβολή, μπροστά στον κίνδυνο αντιποίνων. Αποτελεί μια τρανή απόδειξη των καταστροφικών συνεπειών του φασισμού για τους λαούς και της ανάγκης για διαρκή λαϊκή επαγρύπνιση και αγώνα.

Οι φασίστες σφαγείς, παρότι γνωστοί στις αστυνομικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν δικάστηκαν ποτέ και κυκλοφορούν ελεύθεροι (τα ονόματά τους είχαν δημοσιευτεί σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα). Με τη στάση αυτή διαχέονται οι ευθύνες και επιχειρείται να ενοχοποιηθεί το σύνολο του κυπριακού λαού, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, για τα φρικτά εγκλήματα των ελληνιοκύπριων φασιστών και των τουρκοκύπριων σοβινιστών. Σ’ αυτό συντελεί και ότι σήμερα οι φασίστες του ΕΛΑΜ (θυγατρικό κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο) βρίσκονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αυτή η συγκάλυψη και ατιμωρισία των υπαιτίων από το επίσημο κράτος, προβάλλεται από την τουρκική κυβέρνηση, την ψευτοκυβέρνηση των κατεχομένων και τους τουρκοκύπριους σοβινιστές, ως απόδειξη ότι ο κυπριακός λαός, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, δεν μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά και πρέπει να επιβληθεί διχοτομική λύση στο νησί. Επίσης, αξιοποιείται από τους ιμπεριαλιστές ως επιχείρημα για να ενδώσει ο κυπριακός λαός στα διχοτομικά τους σχέδια.

Ο μοναδικός δρόμος για τον Κυπριακό λαό και τη δικαίωσή του δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν που πίστεψαν και αγωνίστηκαν για δεκαετίες οι απλοί άνθρωποι του νησιού, οι εργαζόμενοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Είναι ο δρόμος της κοινής πατρίδας τους, χωρίς ξένα αφεντικά, εγγυητές, προστάτες, ξένες βάσεις και στρατεύματα, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο του.

Γιώργος Παλιούρας

(Με πληροφορίες από dialogos.cy)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...