Στην Μόσχα για επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο επισκέπτεται σήμερα την Μόσχα για να συζητήσει νέες προμήθειες φυσικού αερίου, ανακοίνωσε το κυβερνών Fidesz, το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

«Για να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ουγγαρίας, η κυβέρνηση αποφάσισε την αγορά επιπλέον 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, πέραν των ποσοτήτων που ήδη προβλέπονται από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια», αναφέρεται σε μήνυμα του Fidesz στο Facebook. Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τους αντιπροέδρους της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ και Ντένiς Μαντούροφ, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα λάβει υπ’ όψιν της το αίτημα της Ουγγαρίας.

Η επίσκεψη γίνεται την επομένη της παρουσίασης από τις Βρυξέλλες του σχεδίου που έχει ως στόχο την μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης του φυσικού αερίου για να αντιμετωπισθεί η μείωση των ρωσικών εξαγωγών και για να προχωρήσει η απεξάρτηση από την Μόσχα.

Η Ουγγαρία εισάγει από την Ρωσία το 65% του πετρελαίου της και το 80% του φυσικού αερίου της. «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Βουδαπέστη ψήφισε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Μόσχας, αλλά μπλόκαρε επί εβδομάδες το σχέδιο του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κάνοντας λόγο για «ατομική βόμβα» για την οικονομία της, πριν εξασφαλίσει εξαίρεση για το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών.

Εκτοτε, δεν χάνει ευκαιρία να προσάπτει στην πολιτική των κυρώσεων την επιδείνωση της κατάστασης της ουγγρικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση «πυροβόλησε τους πνεύμονές της», είπε την περασμένη εβδομάδα, καλώντας τους ηγέτες της Ενωσης να αλλάξουν ρότα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...