Στην Πρίστινα μεταβαίνει σήμερα ο Ν. Δένδιας

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ / Πηγή: Eurokinissi

Επίσκεψη στην Πρίστινα πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι, καθώς και από τον Μπέσνικ Μπισλίμι, πρώτο αντιπρόεδρο, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και ανάπτυξη, καθώς και επικεφαλής Διαπραγματευτή στον Διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει κοινή συνάντηση με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στην Πρίστινα (UNMIK, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ, EULEX, Γραφείο ΕΕ/EUSR, KFOR και πρέσβεις χωρών Quint, ήτοι Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ και Ιταλίας).

Με ευρωΝΑΤΟϊκή ατζέντα

Οι συζητήσεις κατά την επίσκεψη αναμένεται να εστιάσουν στη συνεργασία Αθήνας-Πρίστινας σε ποικίλους τομείς, όπως οικονομία, ενέργεια, πολιτισμός, επιστήμες, υγεία, παιδεία και τουρισμός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επιπλέον, στην ατζέντα των συνομιλιών θα συμπεριληφθούν η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και οι εξελίξεις ως προς τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Εξάλλου, ο υπουργός επισκέφθηκε, χτες το Μαυροβούνιο, όπου μετά από τις συναντήσεις του με τον ομόλογό του και άλλους αξιωματούχους, συνεχάρη την κυβέρνηση της χώρας γιατί «συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την είσοδό σας στο ΝΑΤΟ».

Την χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό βήμα», ευχόμενος ταυτόχρονα την είσοδό τους και στην ΕΕ. Διαβεβαίωσε, άλλωστε, ότι η ελληνική κυβέρνηση «ορίζει ως μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της εξωτερικής της πολιτικής την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», επιμένοντας ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», καλώντας ταυτόχρονα τις κυβερνήσεις της περιοχής «να κλείσουν τα αυτιά τους σε “σειρήνες” που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίες επιθυμούν να καταστήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια χώρο αναταράξεων και διχόνοιας.

Η Ελλάδα, η πιο παλαιά χώρα της ΕΕ στα Βαλκάνια, είναι απολύτως διατεθειμένη να βοηθήσει. Και να υποστηρίξει σθεναρά την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», επανέλαβε, διεκδικώντας εκ μέρους της κυβέρνησης ρόλο μπροστάρη στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Δείτε ακόμα...