Στην Βαλτική ιταλικά F-35A και ισπανικά Eurofighters

Μετά την ανάπτυξη βρετανικών Tyfoons στην Ρουμανία, https://www.alt.gr/nato-vretanika-aeroskafi-peripoloyn/ έχουμε ιταλικά F-35A στην αεροπορική βάση Ämari της Εσθονίας και ισπανικά Eurofighters στην βαση Šiauliai, της Λιθουανίας.

ΕΣΘΟΝΙΑ

Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα που αναπτύσσει F-35A στην περιοχή της Βαλτικής και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Ämari της Εσθονίας για αεροπορική αστυνόμευση του εκεί εναέριου χώρου. Το 2019 η Ιταλία και διαδοχικά η Νορβηγία είχαν επίσης αναπτύξει F-35A στην Ισλανδία με την ίδια αποστολή. Τα ιταλικά αεροσκάφη φθάνοντας στην Εσθονία αντικατέστησαν γερμανικά Eurofighters, που από τον Σεπτέμβριο 2020 είχαν πραγματοποιήσει 36 αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Η Ισπανία ανέλαβε επικεφαλής χώρα για την αποστολή αστυνόμευσης της Βαλτικής. Τα ίδια καθήκοντα έχει αναλάβει επίσης το 2006, 2016 και το 2020, ενώ έχει συμβάλλει στην αεροπορική αστυνόμευση άλλες τέσσερεις φορές από τη βάση Ämari της Εσθονίας με αεροσκάφη τύπου F-18 και Eurofighter. Αυτή τη φορά στην βάση Šiauliai, της Λιθουανίας, η Ισπανία έχει αναπτύξει 130 άτομα για την υποστήριξη των επτά Eurofighters της χώρας. Όλη αυτή η δύναμη αντικατέστησε ιταλικό σμήνος που από τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε πραγματοποιήσει 40 αναχαιτίσεις ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών που πετούσαν κοντά στα νατοϊκά σύνορα.

Από το 2004 όταν η Εσθονία, η Λιθουανία, και η Λετονία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ, άλλες νατοϊκές χώρες ανέλαβαν να εξασφαλίσουν την αεροπορική αστυνόμευση την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας στο πλαίσιο της περικύκλωσης της Ρωσίας. Αντίστοιχα, ενισχύθηκε η αεροπορική αστυνόμευση στις χώρες των Βαλκανίων με την ένταξή τους στη λυκοσυμμαχία. Στις αποστολές αυτές μετείχαν και μετέχουν αεροσκάφη της Ελλάδας αποδεικνύοντας σε τι αποσκοπούν οι κατά καιρούς αγορές του αιώνα στρατιωτικού εξοπλισμού. Γενικότερα το ΝΑΤΟ καταφέρνει να ενισχύει τις αεροπορικές του δυνάμεις σε μια εκτεταμένη περιοχή από την Ισλανδία και την Βαλτική ως την Μαύρη θάλασσα με σμήνη αεροσκαφών από άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, ειδικά μετά τα γεγονότα σε Ουκρανία και Κριμαία το 2014, το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ρωσία ενώ έχει δημιουργήσει και νέες δομές διοικήσεως.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...