Στις 16/4 ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες 18-59, στις 21/4 για τις ηλικίες 55-59

Mega Εμβολιαστικό Κέντρο στο Μαρούσι
Mega Εμβολιαστικό Κέντρο στο Μαρούσι / Πηγή: Eurokinissi

Την Παρασκευή 16 Απρίλη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό αυτών που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών. Το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνει σταδιακά.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, δήλωσε πως αρχικά θα ενταχθούν όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιοαγγειακές παθήσεις, ενώ μέχρι τη Δευτέρα 19 Απρίλη θα μπορέσουν να μπουν στην πλατφόρμα και όσοι αντιμετωπίζουν όλα τα υπόλοιπα νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Την Τετάρτη 21 Απρίλη θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και η ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών. Το Σάββατο 24 Απρίλη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 50 έως 54 ετών.

Ο Μ. Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι τον Ιούνιο θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι νεότερες ηλικίες, άρα κάπου μέσα στον Μάη θα ανοίξει η πλατφόρμα για αυτή την κατηγορία.

Σε κάθε περίπτωση, ο απαραίτητος εμβολιασμός έχει αποδειχθεί μια σχετικά μακρόχρονη διαδικασία, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που έχουν προκαλέσει το κυνήγι του κέρδους και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί. Η περίπτωση των εκπαιδευτικών που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται προς το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς είναι ενδεικτική των καθυστερήσεων που έχουν υπάρξει και των άλλων προβλημάτων. 

Μέχρι τώρα  έχουν γίνει  2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 άνθρωποι, ποσοστό 14%, ενώ με δύο δόσεις 743.000, ποσοστό μόλις 7%.

Δείτε ακόμα...