Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε – Lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας

Απεργιακή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, η οποία προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου εκθέτει την υγεία του λαού σε κίνδυνο, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την πανδημία για να νομοθετήσει νέες βάρβαρες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ετοιμάζονται να δώσουν στις 26 Νοέμβρη δεκάδες ΟμοσπονδίεςΕργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Απεργούμε για «Lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας» και για «Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. Υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τα δικαιώματά μας», αναφέρουν οι αφίσες του ΠΑΜΕ

Με τα αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού στην πρώτη γραμμή, σωματεία και φορείς συνεχίζουν τις προηγούμενες μέρες τις παρεμβάσεις τους σε χώρους δουλειάς, τις πρωτοβουλίες συζήτησης με τους εργαζόμενους για την οργάνωση και επιτυχία της απεργίας.

Η μέρα δράσης των συνδικάτων της Αττικής για την Υγεία και η ανάλογη πρωτοβουλία με δεκάδες κινητοποιήσεις υγειονομικών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, την προηγούμενη εβδομάδα έθεσαν για μια ακόμα φορά επί τάπητος το αίτημα για την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Σωματεία προχωρούν σε μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες. Διεκδικούν τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία στις συνθήκες της πανδημίας έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες. Να γίνει εδώ και τώρα επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ενισχυθεί ο στόλος οχημάτων και συρμών, για να πυκνώσουν τα δρομολόγια, να σταματήσει ο συνωστισμός που παρατηρείται τις ώρες αιχμής.

Η κυβέρνηση, αφού τόσους μήνες «τζογάρισε» τις θυσίες του λαού για να υπηρετήσει τα κέρδη του κεφαλαίου, μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας και χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού, προχώρησε στο νέο lockdown, φορτώνοντας τα βάρη ξανά στην πλάτη των εργαζομένων. Ενώ συνεχίζει να απορρίπτει τις διεκδικήσεις των σωματείων για την προστασία της υγείας, του εισοδήματος, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, βλέπει τα έκτακτα μέτρα σαν… ευκαιρία για να «τρέξει» τα αντεργατικά της σχέδια. Πρώτο στη λίστα βρίσκεται το νομοσχέδιο – κόλαφος για τα εργασιακά δικαιώματα. Με βάση όσα έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει νομοθέτηση του 10ωρου, με απλήρωτες υπερωρίες που υποτίθεται ότι θα «ισοφαρίζονται» αργότερα με κάποια μείωση ωρών ή κάποια ρεπό, μεγάλη αύξηση των νόμιμων υπερωριών, επέκταση της δουλειάς και την Κυριακή, αλλά και ρυθμίσεις που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

Δείτε ακόμα...