Στις Φιλιππίνες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

ΗΠΑ - Άντονι Μπλίνκεν
Φώτο Αρχείου / Άντονι Μπλίνκεν / Πηγή: TWITTER

Ενισχύοντας τις σχέσεις των ΗΠΑ με «συμμάχους» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν επισκέφτηκε το Σάββατο τις Φιλιππίνες, καταγγέλλοντας την Κίνα ότι απομακρύνεται «από την πρακτική της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων και κινείται προς την κατεύθυνση του εξαναγκασμού και της χρήσης βίας».

Ο Μπλίνκεν κατηγόρησε την Κίνα για «ανεύθυνες ενέργειες», με τη διακοπή βασικών διαύλων επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον για στρατιωτικά ζητήματα και άλλα που αφορούν το κλίμα, το οργανωμένο έγκλημα κ.ά.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ακούν «συμμάχους» να εκφράζουν «ανησυχίες» για τις «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν.

«Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον της Ταϊβάν, της περιοχής ή της δικής τους εθνικής ασφάλειας να κλιμακωθεί η κατάσταση», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «η διατήρηση του διαλόγου είναι αναμφισβήτητα ακόμα πιο σημαντική όταν διανύουμε μια περίοδο υψηλών εντάσεων (…) Επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση αυτών των εντάσεων. Και πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτό».

ΗΠΑ και Φιλιππίνες υπέγραψαν πέρυσι «αμυντικό σύμφωνο» εμβάθυνσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας και ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον νέο Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, ότι η Ουάσιγκτον είναι «προσηλωμένη στο διμερές αμυντικό σύμφωνο».

Ο Μάρκος, υποδεχόμενος τον Μπλίνκεν στο προεδρικό μέγαρο στη Μανίλα, ανέφερε ότι το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι δεσμοί των δύο χωρών.

Ο δε πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λι Χσιέν Λουνγκ, προειδοποίησε χτες για το ενδεχόμενο λανθασμένων υπολογισμών στις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν, λέγοντας ότι η Σιγκαπούρη θα πληγεί από αυτήν την έντονη αντιπαράθεση και την ένταση στην περιοχή.

«Γύρω μας έρχεται καταιγίδα. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας επιδεινώνονται, με δυσεπίλυτα ζητήματα, βαθιές καχυποψίες και περιορισμένη εμπλοκή», και αυτό «είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα», τόνισε ο Λι.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...