Stephen Hawking: Ένας από τους τελευταίους μιας χρυσής εποχής για την κοσμολογία και τη θεωρητική φυσική

stephen hawking

Στις 14 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του Στίβεν Χόκινγκ. Ενός μεγάλου φυσικού που με τις έρευνές του άνοιξε νέους δρόμους στην κατανόηση του Σύμπαντος.

Από τους σπουδαιότερους επιστήμονες της γενιάς του, με ριζοσπαστικές θεωρίες για την εξέλιξη του Σύμπαντος, μαχητής απέναντι στις δυσκολίες που είχε να ξεπεράσει στη ζωή του, ικανότατος συγγραφέας στην εκλαΐκευση της Φυσικής και με υψηλή αίσθηση του χιούμορ, ο Στίβεν Χόκινγκ αποτελεί σίγουρα μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του χώρου των φυσικών επιστημών.

Με την ιστορική πλέον εργασία του με τίτλο “Ιδιότητες των Διαστελλωμένων Συμπάντων” ασχολήθηκε με τις συνέπειες που προκαλεί η διαστολή του Σύμπαντος. Με την εργασία του αυτή ήρθε σε αντιπαράθεση με την επικρατούσα Θεωρία Βαρύτητας εκείνης της εποχής. Αυτή των Hoyle-Narlikar, και μελέτησε περιπτώσεις σημειακών ιδιομορφιών (ανωμαλιών) σε κοσμολογικά μοντέλα. Έδειξε ότι η ύπαρξη τέτοιων σημειακών ιδιομορφιών είναι αναπόφευκτη κάτω από την ικανοποίηση συγκεκριμένων υποθέσεων.

Ιδιαίτερα γνωστές στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι οι εργασίες του για την κατανόηση της δημιουργίας, της εξέλιξης και της λειτουργίας των μελανών οπών (κοινώς μαύρες τρύπες). Διατύπωσε την ακριβή μαθηματική σχέση που συνδέει την εντροπία με τον ορίζοντα γεγονότων μίας μελανής οπής. Αναδεικνύοντας την αξία της Θερμοδυναμικής στη συνολικότερη μελέτη μιας Μαύρης Τρύπας. Αυτό οδήγησε στην παραδοχή ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία με αποτέλεσμα να χάνουν μέρος της αρχικής τους ενέργειας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην “εξάτμισή” του η οποία σήμερα είναι γνωστή ως ακτινοβολία Χόκινγκ.

Μαχητής παρά τις δυσκολίες

Ο Χόκινγκ είναι γνωστό ότι έπασχε από τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα. Η νόσος αυτό τον καθήλωσε του σε αναπηρικό αμαξίδιο για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Πεισματάρης, μαχητής, περήφανος και απρόθυμος σε υποχωρήσεις στα προβλήματα της υγείας του, δεν ανέστειλε στιγμή την ερευνητική του δραστηριότητα. Ούτε και την παραγωγή πρωτότυπου έργου, αποτελώντας μία πηγή έμπνευσης για τη στάση του απέναντι στη ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προσπάθειά του να αντισταθμίσει την απώλεια γραφής, ανέπτυξε διάφορες οπτικές μεθόδους, όπως η διατύπωση εξισώσεων με όρους γεωμετρίας.

Φυσική για όλους

Συγγραφέας αρκετών εκλαϊκευτικών βιβλίων Φυσικής, έκανε προσιτά στο ευρύ κοινό ορισμένα από τα συμπεράσματα στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας σε τομείς όπως η Κοσμολογία, η Θεωρητική Φυσική, η Αστροφυσική. Είναι χαρακτηριστικό της απήχησης που έχει στο αναγνωστικό κοινό το γεγονός πως το βιβλίο του “Το Χρονικό του Χρόνου” έμεινε 237 εβδομάδες στα ευυπόληπτα της Βρετανίας και πούλησε σχεδόν 1 αντίτυπο ανά 750 άτομα, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον του κόσμου για τα θεμελιώδη προβλήματα της επιστήμης και της φιλοσοφίας.

…παραφράζοντας λίγο την έκφραση με την οποία έκλεινε τις διαλέξεις του…

“Αυτά ήταν όσα είχα να γράψω για την ώρα. Ευχαριστώ που με διαβάσατε”.

Α.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...