Στο 9,5% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Στιγμιότυπο από σούπερ μάρκετ - ακρίβεια
Πηγή: Eurokinissi

Κάθε μήνα και χειρότερη είναι η κατάσταση για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, με τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων να αυξάνονται διαρκώς ή στην καλύτερη περίπτωση σε μερικά από αυτά να παραμένουν σταθερές. Εδώ και μήνες όλο και περισσότεροι βυθίζονται στη φτώχεια με περικοπές στις αγορές τους ακόμα και σε αναγκαία διατροφικά προϊόντα, ενώ η κυβέρνηση με την κοροϊδία του «εισαγόμενου πληθωρισμού» από τη μία και των μέτρων – καπαμά με το «καλάθι του νοικοκυριού», από την άλλη, ζητάει απ’ τον λαό… να λέει κι ευχαριστώ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο κινήθηκε στο 9,5%, ενώ η Ευρωζώνη καταγράφει πληθωρισμό ρεκόρ της τάξης του 10,6%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 12,1% τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έχει ανακοινώσει τον «εθνικό» δείκτη στο 9,1%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανήλθε στο 10,6% (10,7% η προηγούμενη εκτίμηση) τον ίδιο μήνα, από 9,9% τον Σεπτέμβρη. Εναν χρόνο νωρίτερα, το 2021, το ποσοστό ήταν 4,1%.

Τον Οκτώβρη, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της Ζώνης του Ευρώ προήλθε από την Ενέργεια (+4,44 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ ακολούθησαν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (+2,74), υπηρεσίες (+1,82 ) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,62). Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανήλθε στο 11,5% τον Οκτώβρη του 2022, από 10,9% τον Σεπτέμβρη. Ενα έτος νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 4,4%.

Την ίδια στιγμή, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά το 2022, στην περιοχή του 9,7%, λόγω κυρίως της έντονης ανόδου των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα. Για το 2023, και λαμβάνοντας υπόψη τις υποθέσεις και τις τάσεις που διαμορφώνουν τις τιμές προβλέπεται πως ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ενισχυθεί στην περιοχή του 4,2%.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...