Στο Άμπου Ντάμπι ο Κ. Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου των ΗΑΕ

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, Φλεβάρης 2020
Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, Φλεβάρης 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, τονίζουν ότι αυτή η συνάντηση σηματοδοτεί τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το Άμπου Ντάμπι.

Αυτό θα σηματοδοτηθεί από μια σειρά συμφωνιών (9 συνολικά) που θα υπογραφούν από τους υπουργούς που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό (οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς και οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

 Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) και το επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων Mubadala που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα. 

 Η επίσκεψη, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο εν μέσω εξέλιξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, και επιβεβαιώνει την αυξανόμενη εμπλοκή της χώρας μας στους διεθνείς ανταγωνισμούς.

Θυμίζουμε ότι Ελλάδα και ΗΑΕ είχαν υπογράψει το Νοέμβριο του 2020 Κοινή Διακήρυξη Ευρείας Εταιρικής Σχέσης και Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...