«Στο στόχαστρο» Ιράν και Βόρεια Κορέα για πωλήσεις όπλων στη Ρωσία

Το πολεμικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν - 2012
Φώτο Αρχείου: Το πολεμικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν – 2012

Στο μεταξύ, ενώ το Κίεβο δέχεται καθημερινά στρατιωτικό εξοπλισμό από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει το Ιράν για παραδόσεις drones και πυραυλικών συστημάτων στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια το ζήτημα να αξιοποιηθεί σε ευρύτερα γεωπολιτικά παζάρια και πιέσεις, όπως στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν, οι οποίες για την ώρα φαίνεται να βρίσκονται σε τέλμα.

Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε πρόσφατα ο Β. Ζελένσκι με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν η μακροοικονομική βοήθεια για την Ουκρανία και περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν «το οποίο υποστηρίζει την επιθετικότητα».

«Το Ιράν (…) βοηθά στην παράταση του πολέμου και συνεπώς στην παράταση των απειλών για τον κόσμο που δημιουργήθηκαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», είπε ο Ζελένσκι στην καθημερινή του ομιλία μέσω βίντεο.

Από την πλευρά του, το Ιράν παραδέχτηκε για πρώτη φορά προχθές ότι έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με έναν «μικρό αριθμό» drones, αλλά αυτά σύμφωνα με την Τεχεράνη παραδόθηκαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χ. Αμιραμπντολαχιάν, διέψευσε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και της Ουκρανίας ότι το Ιράν έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους εδάφους – εδάφους, χαρακτηρίζοντάς τους «εντελώς λάθος».

Μάλιστα, ο Αμιραμπντολαχιάν είπε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ότι είχαν συμφωνήσει με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ να τους προμηθεύσει με έγγραφα που διαθέτει το Κίεβο για τις ρωσικές επιθέσεις με ιρανικά drones τύπου Shahed-13, αλλά η ουκρανική αντιπροσωπεία αποσύρθηκε από την προγραμματισμένη συνάντηση την τελευταία στιγμή.

Αντίστοιχες πιέσεις ασκούνται και στη Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο γεωπολιτικών ανταγωνισμών των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η ηγεσία της Βόρειας Κορέας τόνισε πως ουδέποτε είχε συναλλαγές όπλων με τη Ρωσία και ούτε σκοπεύει να έχει, στον απόηχο αμερικανικών ισχυρισμών ότι η Πιονγιάνγκ φέρεται να προμηθεύει τη Μόσχα με οβίδες πυροβολικού για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πάντως η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία από το καλοκαίρι, για να αναπτύξει εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Δείτε ακόμα...