Στόλντενμπεργκ: Ρωσία και Κίνα αμφισβητούν τους «κανόνες» της «διεθνούς τάξης»

ΓΓ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11/7/2018 / Πηγή: Eurokinissi

Να στηρίξουν τη «διεθνή τάξη», που «στηρίζεται σε κανόνες» και την οποία αμφισβητούν η Ρωσία και η Κίνα, κάλεσε σήμερα την Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας «καθοριστικό ζήτημα» την άνοδο της ισχύος του Πεκίνου.

Οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρέπει να συσφίξουν τους δεσμούς τους για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας, η οποία «έχει συνέπειες» για τη «διατλαντική ασφάλεια, την ευημερία και τον δυτικό τρόπο ζωής», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να ξαναγράψουν τους κανόνες προς τα δικά τους συμφέροντα», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ μιλώντας στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια.

Η Γερμανία χαιρετίζει την παραμονή αμεριακανικών στρατευμάτων στη χώρα

Η υπουργός ’Αμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να παραμείνουν στη χώρα της οι Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί.

«Καταλαβαίνουμε αυτήν την επιβεβαίωση της δέσμευσης της Αμερικής προς την ασφάλεια της Ευρώπης, ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια στρατηγικά ενωμένη Δύση», είπε η υπουργός, σχολιάζοντας την ομιλία του Μπάιντεν στη «Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια», σήμερα.

«Εξαρτάται πλέον από εμάς να πιάσουμε το χέρι που μας τείνει η Ουάσινγκτον», πρόσθεσε.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ είπε ότι η στήριξη της ευρωπαϊκής και της ατλαντικής ασφάλειας είναι μια κοινή προσπάθεια και αμοιβαία υποχρέωση. «Πρέπει να ανταποκριθούμε δείχνοντας τη δική μας δέσμευση σε αυτόν τον σκοπό, στις αμυντικές δαπάνες μας, στις κοινές στρατιωτικές αποστολές μας στο εξωτερικό, στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και στις ικανότητες των ενόπλων δυνάμεών μας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...