Στόλτενμπεργκ: «Ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Τουρκίας» – Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα έστειλε πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας

Πηγή: ΝΑΤΟ

«Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στην τουρκική πρωτεύουσα, επιβεβαιώνοντας ότι η Άγκυρα, συνεχίζει να αποτελεί ισχυρό παράγοντα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και ιεραρχώντας τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών ως ζήτημα που αφορά ευρύτερα την αναμέτρηση με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο γγ της λυκοσυμμαχίας, όπως αναφέρει το ΝΑΤΟ, «επαίνεσε τη συμβολή της Τουρκίας στις αποστολές του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, του Ιράκ και του Κοσσυφοπεδίου» και «τόνισε επίσης την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Τουρκίας, αυξάνοντας την αεροπορική άμυνα έναντι των πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία και αυξάνοντας την αεροπορική και ναυτική παρουσία της Συμμαχίας».

Παράλληλα, ο γγ της λυκοσυμμαχίας αναφέρθηκε στην «τηλεφωνική γραμμή» που δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λέγοντας ότι «αυτός ο μηχανισμός προέκυψε χάρη στις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών». Υπενθυμίζεται ότι στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ προχώρησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος τελικά οδήγησε στη Συμφωνία της Μαδρίτης, τον Ιούλη του 1997, μεταξύ Κ. Σημίτη και Σ. Ντεμιρέλ, η οποία προέβλεπε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει «τα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας» στο Αιγαίο και δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως θα μπορούσε να θεωρηθεί η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων (έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, επέκταση χωρικών υδάτων κ.λπ.). 

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα έστειλε πλοία της στις έρευνες που κάναμε

Με την απροκάλυπτη ΝΑΤΟική στήριξη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιδόθηκε σε ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων, επιρρίπτοντας ουσιαστικά στην Ελλάδα την ευθύνη για την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η στάση της Ελλάδας ήταν αρνητική τις πρώτες μέρες. Υπήρξε ένταση, αφού η Ελλάδα έστειλε τα πολεμικά της πλοία στις έρευνες που κάναμε», είπε ο Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στον Στολτενμπεργκ, και πρόσθεσε πως «μετά τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε λάβει μέτρα για τα εθνικά συμφέροντα τα δικά μας και των Τουρκοκυπρίων. Το ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Δεν θέλουμε ένα ατύχημα μεταξύ συμμάχων. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συμμετέχει πλέον σε αυτές τις συναντήσεις και είμαστε ευτυχείς».

Ακολούθως, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατηγορώντας την Αρμενία για την κατάσταση που επικρατεί. «Δεν είναι νέο ότι η Αρμενία επιτίθεται σε πολίτες και άμαχους. Το έκαναν ξανά τον Ιούλιο και τώρα επιτέθηκαν σε πολίτες και στρατιώτες. Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου και δεν έχουν γίνει ακριβείς προτάσεις για τη λύση του προβλήματος τα τελευταια 30 χρόνια. Όλοι πρέπει να ζητήσουν από την Αρμενία να αποσυρθεί από τα εδάφη που έχει καταλάβει».

Στόλτενμπεργκ και Τσαβούσογλου συζήτησαν για την αγορά των ρωσικών S-400, με τον πρώτο να επισημαίνει ότι αποτελούν απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη και το δεύτερο να απαντά πως ήταν λύση ανάγκης και να εκφράζει την επιθυμία της Άγκυρας να αγοράσει πυραύλους Patriot.

Με τον Ερντογάν

Ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε και με τον Ερντογάν και συζήτησαν «για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο», ο οποίος θα προσφέρει ένα επιπλέον βήμα «διαλόγου» για να τρέξουν οι επώδυνοι συμβιβασμοί στην περιοχή. 

«Καλή συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν στην Άγκυρα για σειρά θεμάτων ασφαλείας. Συζητήσαμε για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο. Σταθερή μου ελπίδα είναι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες», έγραψε ο Γ. Στόλτενμπεργκ σε ανάρτηση του, διαφημίζοντας τις ΝΑΤΟικές …υπηρεσίες που βάζουν στο «χειρουργικό τραπέζι» τα κυριαρχικά δικαιώματα, δημιουργώντας το έδαφος για νέες τριβές και εντάσεις.

Ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε και με τον υπουργό Άμυνας Ακάρ, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για «τις τεχνικές συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ των στρατιωτικών κλιμακίων της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ και τα ΝΑΤΟικά ζητήματα».

Στην Αθήνα σήμερα

Σήμερα ο Στόλτενμπεργκ έρχεται στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

Ερωτηθείς χτες σχετικά με τον ΝΑΤΟικό μηχανισμό «αποκλιμάκωσης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας είπε χτες ότι «οποιοδήποτε εργαλείο είναι χρήσιμο και το αποτιμούμε θετικά. Θετικό είναι επομένως να υπάρχει και μια τηλεφωνική γραμμή, την οποία να μπορεί να σηκώνει η μία ή η άλλη πλευρά και να χτυπά ένα καμπανάκι κινδύνου, όταν πάει κάπου να ξεφύγει η κατάσταση (…) Πάνω απ’ όλα, όμως, προέχει το πολιτικό επίπεδο να πάμε σε μια σταθερή κατάσταση αποκλιμάκωσης, που πιστεύουμε πως είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Τουρκίας και γενικά των λαών της Ανατολικής Μεσογείου», βαφτίζοντας τη ΝΑΤΟική συνοχή και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης των επιχειρηματικών ομίλων… συμφέρον των λαών.

Μπροστά στο ενδεχόμενο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών να βρεθούν την Πέμπτη σε συνέδριο στην Μπρατισλάβα, είπε ότι «δεν έχει κλειδώσει» ακόμα καμία «συνεννόηση» για συνάντηση, αλλά σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη «για οποιαδήποτε συνάντηση σε επίπεδο διερευνητικών επαφών». Πρόσθεσε ότι «ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών», ωστόσο «εμείς από πλευράς μας είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές ανά πάσα στιγμή».

Δείτε ακόμα...