Στον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ και η Πολιτική Προστασία

Πυρκαγιά στα Βίλια, Αττικής
Πυρκαγιά στα Βίλια, Αττικής / Πηγή: Eurokinissi

Την ώρα που καταστρέφεται ο δασικός πλούτος της χώρας και οι πλημμύρες βάζουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες, ενώ η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης γίνεται από έναν κρατικό μηχανισμό όπου ο κύριος φορέας πολιτικής προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, έχει τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και τεχνικά μέσα, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι έχει εντάξει την Πολιτική Προστασία στον 3ο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ. Ο «Διάλογος», ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τη διάνοιξη νέων πεδίων για μπίζνες σε επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών, με ταυτόχρονη προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών σε όλα τα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της Πολιτικής Προστασίας με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας στη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ η «προβιά» του ΝΑΤΟ έχει «φορεθεί» σε αυτήν τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι είχε γίνει στο ΓΕΕΘΑ η τακτική συνεδρίαση της λεγόμενης Διαρκούς Συντονιστικής Επιτροπής για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Το εν λόγω σχήμα «εξειδικεύει» στην Ελλάδα τις κατευθύνσεις του λεγόμενου «πολιτικού πυλώνα» του ΝΑΤΟ, της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της Συμμαχίας, στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη – μέλη, όπως και οι χώρες – εταίροι της Συμμαχίας. Κατά το ίδιο το ΝΑΤΟ, ο μηχανισμός αυτός «είναι το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο για (…) τη χρήση πολιτικών πόρων για την υποστήριξη των στόχων του ΝΑΤΟ». Στο πλαίσιό της λειτουργούν τέσσερις υποεπιτροπές, οι οποίες «απλώνονται» τελικά σε όλους τους τομείς της πολιτικής και οικονομικής δραστηριότητας: Ομάδα Πολιτικής Προστασίας, Ομάδα Βιομηχανικών Πόρων και Υπηρεσιών Επικοινωνιών, Ομάδα Δημόσιας Υγείας, Τροφίμων και Υδατος, Ομάδα Μεταφορών. Θυμίζουμε ότι μετά την καταστροφή στο Μάτι το 2018, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε σχέδιο και μέσα αντιμετώπισης της φονικής πυρκαγιάς ως άλλοθι για να προωθήσει την ταχύτερη προσαρμογή της Πολιτικής Προστασίας στις κατευθύνσεις της ΝΑΤΟικής Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της Συμμαχίας.

Δείτε ακόμα...