Στρατιώτες από το 212 ΚΙΧΝΕ Ξάνθης

212ο Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας Ξάνθης
Φώτο Αρχείου / 212ο Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας Ξάνθης

Στο ALT.GR έφτασε επιστολή στρατιωτών από το 212 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας στην Ξάνθη (ΚΙ.Χ.Ν.Ε.).

Παρακάτω η επιστολή τους:

Είμαστε στρατιώτες που υπηρετούμε την θητεία μας στο 212 ΚΙΧΝΕ στην Ξάνθη.

Από την πρώτη στιγμή της κατάταξης μας ήρθαμε αντιμέτωποι με τις δυσκολίες της διαβίωσης. Μπροστά στην νέα επιδημία φάνηκε η ανεπάρκεια, εξαιτίας των παλιών εγκαταστάσεων, της κακής συντήρησης και των ελλείψεων, να παρθούν μέτρα πρόληψης της διάδοσης του ιού.

Πιο συγκεκριμένα

Ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχει η στοιχειώδης υποδομή για την υποδοχή περιστατικών – πιθανών κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει θερμόμετρο στην πύλη, τους άρρωστους υποδέχονται φαντάροι. Για να εξεταστούν μπαίνουν στο νοσοκομείο και διανύουν μεγάλη διαδρομή πριν φτάσουν στο ιατρείο. Για να πάει κάποιος στον θάλαμο – καραντίνα, πρέπει κανείς να περάσει μέσα από το λόχο και τους θαλάμους που μένουμε.

Είναι εβδομάδες που έχουμε αναφέρει ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν ποντίκια και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία κίνηση για μυοκτονία. Τα μπάνια και οι θάλαμοι είναι μέσα στην μούχλα από την υγρασία και κοιμόμαστε με τα παράθυρα ανοιχτά για να αντιμετωπίσουμε την δυσοσμία. Σε έναν χώρο 140 τ.μ. συνολικά θαλαμιζόμαστε 32 στρατιώτες, μαζί με τα μπάνια, τα wc, και έναν μικρό χώρο που έχουμε για να καθόμαστε. Ο φυσικός διαχωρισμός του λόχου από το νοσοκομείο είναι μία γυάλινη πόρτα, δηλαδή βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τα χειρουργεία, τα εξωτερικά ιατρεία, τους χώρους αναμονής των ασθενών.

Ας σκεφτούμε τι θα γίνει αν ένας από εμάς κολλήσει κοροναϊό ή ακόμα και μία ιογενή γαστρεντερίτιδα. Μέχρι να γίνει η διάγνωση θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τους άλλους στρατιώτες. Υγρασία, συνωστισμός, ανεπάρκεια μέτρων υγιεινής είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να διαδώσει το παθογόνο στους υπόλοιπους στρατιώτες.

Ένα σημαντικό ποσοστό στρατιωτών θα κολλήσει.

Δεν είναι σενάριο, είναι ότι έγινε στο προηγούμενο κύμα γρίπης. Μια επιδημία στον λόχο διοικήσεως, οι στρατιώτες του οποίου εργάζονται στο νοσοκομείο (μικροβιολογικό, οδοντιατρείο, φαρμακείο κ.α.), θα δημιουργήσει πρόβλημα όχι μόνο σε εμάς που υπηρετούμε την θητεία μας, αλλά και στην ίδια την λειτουργία του νοσοκομείου, που εξυπηρετεί χιλιάδες στρατιωτικούς και πολίτες των γύρω περιοχών.

Και επειδή παίρνουμε διαρκώς την απάντηση ότι λεφτά δεν υπάρχουν, κάθε χρόνο η κυβέρνηση δίνει 2% για στρατιωτικές δαπάνες. Ας σταματήσει λοιπόν να τα δίνει για αποστολή στρατευμάτων εκτός συνόρων σε αιματοβαμμένες αποστολές, που καμία σχέση δεν έχουν με τον λαό μας και μάλιστα μας μπλέκουν σε κινδύνους.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, ώστε:

  • Να γίνει άμεσα απολύμανση και μυοκτονία στους χώρους του νοσοκομείου.
  • Να γίνει επαγγελματικός καθαρισμός στους χώρους του νοσοκομείου – λόχου.
  • Να διατεθούν άμεσα όλα τα αναγκαία, θερμόμετρα, φαρμακευτικός και υγειονομικός εξοπλισμός, αντισηπτικά και είδη καθαριότητας.
  • Να λυθεί το πρόβλημα με την υγρασία, να διατεθεί επιπλέον χώρος στον λόχο για την αξιοπρεπή διαβίωση των στρατιωτών, να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις.

Στρατιώτες από το
212 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας Ξάνθης

Δείτε ακόμα...