Στρατιωτικά διδάγματα των επιχειρήσεων στην Κύπρο 1974

Το γεγονός ότι το Κυπριακό πρόβλημα αποτελεί μια τεράστια ανοιχτή πληγή για τον ελληνισμό για την οποία δεν αποδόθηκαν ευθύνες στους υπαίτιους, αποτελεί τη βασική αιτία για την οποία μέχρι σήμερα δεν είχε καταγραφεί από επίσημη πηγή η τραγωδία του 1974. Ο λεγόμενος Φάκελος της Κύπρου τόσο από τη Βουλή των Ελλήνων, όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, πέρασε μέσα από πολλές διελκυστίνδες και τα πορίσματα στηρίχτηκαν κυρίως στις καταθέσεις και όχι σε πηγές. Οι βασικές πηγές που θα φώτιζαν όλες τις πτυχές της προδοσίας της Κύπρου, τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στην ιστορική έρευνα. Παρότι πολλοί αξιωματικοί αναγνώριζαν την ανάγκη να δημοσιοποιηθούν τουλάχιστον τα στοιχεία που θα επέτρεπαν να εξαχθούν στρατιωτικά συμπεράσματα για τις επιχειρήσεις του 1974 στην Κύπρο και αυτές να διδάσκονται στις στρατιωτικές σχολές της χώρας, αυτό δεν έγινε. Για τη Διεύθυνση Ιστορίας του ΓΕΣ 46 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή, οι επιχειρήσεις στην Κύπρο, δεν αποτυπώνονται, όπως για πολλά χρόνια δεν αναγνωρίζονταν και Ελλαδίτες τραυματίες στρατιώτες των μαχών του 1974.

Γι’ αυτό αποτέλεσε έργο-σταθμό στη στρατιωτική ιστορία, η έκδοση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς του βιβλίου «Στρατιωτικά Διδάγματα των επιχειρήσεων στην Κύπρο (20 Ιουλίου -17 Αυγούστου 1974)», το Φλεβάρη 2020.

Το βιβλίο αυτό υπήρξε αποτέλεσμα μελέτης επιτροπής ανώτερων αξιωματικών του ΓΕΕΦ που ανέδειξαν όλους τους παράγοντες που συνέβαλαν ώστε «Η Εθνική Φρουρά το 1974 να υποστεί μια μεγάλη και ταπεινωτική ήττα με ολέθρια αποτελέσματα για την Κύπρο και την περηφάνια του Ελληνισμού» και εξάγει τα στρατιωτικά συμπεράσματα και τα διδάγματα από τις επιχειρήσεις του 1974.

Όπως τονίζει ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο οποίος στήριξε την έκδοση του βιβλίου, στον πρόλογο «Πρόθεσή μου, την οποία κατανόησε απόλυτα η επιτροπή, ήταν και παραμένει, η αντικειμενική κριτική των γεγονότων και η καταγραφή των συμπερασμάτων, τα οποία θα μετατραπούν σε διδάγματα χρήσιμα τόσο για την εκπαίδευση των στελεχών μας, όσο και για την αξιοποίηση από τους φορείς που, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εμπλέκονται στην οργάνωση, εκπαίδευση και συντήρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με σεβασμό στη μνήμη εκείνων που θυσιάστηκαν, τιμώντας τον όρκο τους για τη ελευθερία και την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, παραδίδουμε σήμερα στο ενδιαφερόμενο κοινό μια ακόμη πηγή γνώσης και πληροφοριών των γεγονότων του 1974. Μια περίοδος της σύγχρονης ιστορίας μας, της οποίας τα διδάγματα προσφέρονται μόνο για προβληματισμό και αναθεώρηση κάθε λανθασμένης στάσης, πρακτικής ή τακτικής που μας οδήγησε στην οδυνηρή για τον Ελληνισμό κατάσταση, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε ως σήμερα».

Τις τελευταίες ημέρες, στο κλίμα όξυνση της ελληνοτουρκικής διένεξης, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα ότι το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου δεν θα προωθήσει το βιβλίο στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και ότι γίνονται σκέψεις να το αποσύρει. Έτσι λοιπόν, το Υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση  με την οποία τονίζει πως δεν υπάρχει πρόθεση για την απόσυρση του βιβλίου. Διευκρινίζει ότι το βιβλίο εκδόθηκε για να διατεθεί σε στρατόπεδα, μονάδες και αριθμό αξιωματικών και επισημαίνει ότι η χρήση του αφορά μόνο αποκλειστικά τα εν ενεργεία στελέχη της Εθνικής Φρουράς και «απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και καθ’ οιονδήποτε τρόπο κοινοποίηση του περιεχομένου χωρίς τη γραπτή έγκριση του ΓΕΕΦ. Επίσης δεν δύναται να αποτελέσει πηγή βιβλιογραφίας ή αναφοράς σε οποιοδήποτε σύγγραμμα ή μελέτη, εκτός από το εσωτερικό της ΕΦ».

Μια παράθεση του προλόγου του στρατηγού Λεοντάρη, πρώην αρχηγού ΓΕΦ, που παραδίδει το βιβλίο στο ενδιαφερόμενο κοινό και των απαγορεύσεων της ανακοίνωσης του Υπουργείου Άμυνας, δείχνει πως οποιαδήποτε αναφορά στην προδοσία της Κύπρου, ακόμη και όταν επιβάλλεται για σκοπούς άμυνας του νησιού, δεν είναι αρεστή, γιατί θυμίζει και τους υπαιτίους που δεν είναι άλλοι από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη χούντα της Αθήνας και την Κυπριακή ακροδεξιά που οι πολιτικοί της απόγονοι βρίσκονται σήμερα στην εξουσία.

Γ.Π.

Δείτε ακόμα...