Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ: «Διπλασιάζουν τις προσπάθειες» για πόλεμο υψηλής έντασης και παγκόσμιο ανταγωνισμό

Βρυξέλλες: Στρατιωτική Επιτροπή του NATO (MCCS)

Συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας, η Στρατιωτική Επιτροπή του NATO (MCCS), δρομολογώντας νέες αποφάσεις που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου, ενώ κλιμακώνεται η κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Τις «βασικές προτεραιότητες και προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Συμμαχία» παρουσίασε ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο» μπροστά σε αυτήν τη «νέα εποχή». Παρέπεμψε άλλωστε στις ετοιμασίες της λυκοσυμμαχίας τα τελευταία δέκα χρόνια, κατά τα οποία «αυξήσαμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας, έχουμε αναπτύξει ετοιμοπόλεμα στρατεύματα στα ανατολικά της Συμμαχίας για πρώτη φορά στην ιστορία μας, ενώ οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς έχουν ξοδέψει επιπλέον 350 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα».

Εξ ου και «όταν ο Πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία το 2022, ήμασταν έτοιμοι. Μέσα σε λίγες ώρες ενεργοποιήσαμε όλα τα αμυντικά μας σχέδια, βάλαμε 40.000 στρατιώτες υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, με την υποστήριξη σημαντικών αεροπορικών και θαλάσσιων δυνάμεων, και ενισχύσαμε την προωθημένες άμυνές μας από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα», όλα προκειμένου «να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ», όπως είπε, επαναφέροντας τον επικίνδυνο αυτό όρο, στο πλαίσιο του οποίου αλέθονται σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.

«Καθώς προετοιμαζόμαστε για ένα πιο επικίνδυνο μέλλον, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας», επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, εφόσον «ο πόλεμος υψηλής έντασης επιστρέφει στην Ευρώπη. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αυξάνεται». «Χρειάζεται λοιπόν να επιταχύνουμε γι’ αυτήν τη νέα εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού, και το ΝΑΤΟ ανταποκρίνεται στην πρόκληση», τόνισε.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Αμερικανός στρατηγός Κριστόφερ Καβόλι, ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR), και ο Γάλλος πτέραρχος Φιλίπ Λαβίν, ανώτατος διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (SACT), παρουσίασαν σχέδια για την «ενίσχυση της Διάταξης Αποτροπής και Αμυνας της Συμμαχίας», ενόψει και των αποφάσεων που αναμένεται να παρθούν στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλη, με τους αρχηγούς να διαβουλεύονται ακριβώς πάνω «στην εφαρμογή και τη διατήρηση αυτής της ενισχυμένης διάταξης». Ακολούθησαν συζητήσεις με σκοπό να παρασχεθεί «πρόσθετη κατεύθυνση και καθοδήγηση σχετικά με τη μεγάλη αναμόρφωση της αμυντικής διάταξης στάσης του ΝΑΤΟ, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης» το 2022.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε σχετικά ότι «το πακέτο προτάσεων του SACEUR περιλαμβάνει ενισχυμένα και επικαιροποιημένα περιφερειακά σχέδια», τα οποία «παρέχουν πολύ πιο ακριβείς απαιτήσεις σχετικά με το τι απαιτείται για την αναμόρφωση των στρατευμάτων μας, ώστε οι Σύμμαχοι να γνωρίζουν ακριβώς ποιες δυνάμεις και ικανότητες χρειάζονται, μεταξύ αυτών πού, τι και πώς να αναπτύξουν».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «θα εκπαιδεύσουμε και θα ασκηθούμε μαζί περισσότερο, θα τοποθετήσουμε περισσότερες δυνάμεις σε υψηλότερη ετοιμότητα μέσω του Νέου Μοντέλου Δυνάμεών μας και θα ενισχύσουμε τη δομή διοίκησης και ελέγχου μας – τη ραχοκοκαλιά της Συμμαχίας μας». Και επειδή όλα αυτά χρειάζονται επιπλέον χρήματα, έβαλε ξανά στόχο στη Σύνοδο του Βίλνιους να παρθεί απόφαση τα κράτη – μέλη να ξοδεύουν ετησίως τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες, αλλά και να εγκρίνουν ένα «νέο σχέδιο δράσης» για την αύξηση της παραγωγής πολεμικού υλικού από τα κράτη – μέλη. «Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο απαιτεί ο επικίνδυνος κόσμος που ζούμε», επέμεινε.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη Σύνοδο εστίασαν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στην «κατάσταση στο έδαφος», που δείχνει τόσο δύσκολη και περίπλοκη ώστε ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να μετάσχει στις εργασίες μέσω βιντεοκλήσης και ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τελικά ειδοποίησε ότι αυτό δεν του είναι δυνατόν, λόγω της «σύνθετης επιχειρησιακής κατάστασης», εξ ου και την ενημέρωση ανέλαβε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Εστίασαν επίσης στη «συνεχιζόμενη υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των συμμάχων στην Ουκρανία», ζήτημα όπου η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πλάτη ζεσταμένη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα ευρωατλαντικά κόμματα, παρέχει αφειδώς όπλα, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα, εκπαίδευση κ.ά. στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της MCCS, Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, δήλωσε σχετικά ότι η Ουκρανία «έχει επιδείξει τεράστια ανθεκτικότητα, υποστηριζόμενη από 50 έθνη από όλο τον κόσμο».

Ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της στοίχισης, παρουσίασε τον σχεδιασμό τους «για την Αποτροπή και Αμυνα» ως «μια διαδικασία απαράμιλλης ενοποίησης του ΝΑΤΟικού και του εθνικού στρατιωτικού σχεδιασμού». Στην ίδια κατεύθυνση, χθες συζήτησαν την ανάπτυξη των Περιφερειακών Σχεδίων του ΝΑΤΟ.

«Αυτά είναι γεωγραφικώς συγκεκριμένα σχέδια που περιγράφουν πώς θα υπερασπιστούμε βασικές και σχετικές θέσεις στη Συμμαχία μας, ενάντια στις δύο απειλές που περιγράφονται στη Στρατηγική Αντίληψη και στη Στρατιωτική Στρατηγική του ΝΑΤΟ: Τη Ρωσία και τις τρομοκρατικές ομάδες», τόνισε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «τα Περιφερειακά Σχέδια θα απαιτήσουν ένα βελτιωμένο Μοντέλο Δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την παραγωγή περισσότερων στρατευμάτων σε υψηλή ετοιμότητα σε όλη τη Συμμαχία μας», με ενισχυμένες «ικανότητες διοίκησης και ελέγχου», «νέους τύπους εξοπλισμού» «σε όλες τις περιοχές και όλους τους τομείς». Να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα συνεδριάζει και η αντίστοιχη Επιτροπή της ΕΕ (EUMC).

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...