Στρατιώτης από Κομοτηνή: Το Πολυτεχνείο φωτίζει το δρόμο του οργανωμένου λαϊκού αγώνα

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ-ΜΑΣ έξω από την Βουλή-Στρατιώτες
Φωτό αρχείου

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά από το ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το σύνθημα «Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο.

Τα συνθήματα αυτά γράφτηκαν γιατί η χούντα στηρίχθηκε ενεργά από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στα πλαίσια των σχεδίων που είχε η ιμπεριαλιστική συμμαχία εκείνη την εποχή. Τα ίδια σχέδια οδήγησαν, 7 χρόνια μετά, το ’74 , στην τραγωδία της Κύπρου όπου η ελληνική δικτατορία έπαιξε ρόλο, ανατρέποντας με πραξικόπημα τον τότε πρόεδρο της Κύπρου Μακάριο, δίνοντας πάτημα στη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας.

Το σημερινό ελληνικό αστικό κράτος με όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν μετά την χούντα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τεχνοκράτες, ΣΥΡΙΖΑ, ξανά ΝΔ), βρίσκεται χωμένο με ενεργό – επιθετικό ρόλο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Συνάπτει συμφωνίες με Γαλλία, επεκτείνει επ’ αόριστον εκείνες με τις ΗΠΑ, δημιουργούνται νέες Νατοϊκές βάσεις, όπως για παράδειγμα, με τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις και ασκήσεις του αμερικανικού στρατού. Μετατρέπουν έτσι την Ελλάδα και σε στρατιωτικό στόχο για τους αντιπάλους του ΝΑΤΟ, με ότι αυτό σημαίνει για τους κινδύνους στους οποίους μπλέκεται ο λαός μας.

Τα 6.6 δισ. που δίνονται στο ΝΑΤΟ και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς καμία σχέση δεν έχουν και δεν προορίζονται για να θωρακίσουν την άμυνα της χώρας. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χτιστούν σχολεία και να προσληφθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί ώστε να μην στοιβάζονται οι μαθητές σε αίθουσες κλουβιά, θα μπορούσαν να πάνε στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, να γίνουν ΜΕΘ, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, για να μην πεθαίνει ο λαός μας σε περίοδο πανδημίας, θα μπορούσαν να δοθούν για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων, να δοθούν για να είναι δωρεάν οι μετακινήσεις των φαντάρων, για να αυξηθεί το αίσχος των 8, 70 ευρώ που δίνεται τον μήνα. 

Γι’ αυτό ο εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν είναι μόνο μια αναμνηστική εκδήλωση. Το Πολυτεχνείο φωτίζει το δρόμο του οργανωμένου λαϊκού αγώνα. Φωτίζει το ότι όταν ο λαός είναι οργανωμένος, αποφασισμένος και σημαδεύει το σύστημα και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του που γεννούν κρίσεις, φτώχεια, ανεργία, χούντες, πολέμους, προσφυγιά, μπορεί να βάλει εμπόδια, να καταργήσει στην πράξη αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, νόμους και δικαστικές αποφάσεις, να απαιτήσει και να κατακτήσει καλύτερη ζωή και δικαιώματα. 

Αυτά μας δείχνουν σήμερα ο νικηφόρος αγώνας της COSCO, της efood κ.α.

Εμείς οι στρατευμένοι δυναμώνουμε την πάλη μας, μαζί με το εργατικό-λαϊκό κίνημα:
– Για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.
– Για να μην φύγει κανένας Έλληνας στρατιωτικός σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων. Να επιστρέψουν πίσω όσοι είναι σε αποστολές εκτός συνόρων
– Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Οι λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά!

Στρατιώτης Σαρτζής Δημήτρης,  Κομοτηνή

Δείτε ακόμα...