Στρατιώτης: «Μόνο όταν μιλήσει ο λαός μπορούν να έρθουν μεγάλες αλλαγές στην ιστορία της ανθρωπότητας»

Φαντάροι καταθέτουν στεφάνι το Πολυτεχνείο, Νοέμβρης 2022

1973-2022, 49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου μίσος αιώνας δηλαδή και το σύνθημα του Πολυτεχνείου “ψωμί παιδεία ελευθερία” όχι μόνο δεν έχει σκουριάσει αλλά γίνεται όλο και πιο επίκαιρο, συνδυάζοντας τους αγώνες του σήμερα. Επίσης, στις κολώνες της Πύλης είχε γραφτεί με κόκκινα γράμματα, κυριολεκτικά και μεταφορικά : “έξω οι ΗΠΑ” “έξω το ΝΑΤΟ”.

Πράγματα που ελληνικός λαός τα είχε άμεση ανάγκη και τα απαίτησε με κάθε κόστος εκείνη την εποχή. Σήμερα, που η ακρίβεια έχει χτυπήσει τις πόρτες όλων των νοικοκυριών ακόμα και για τα απολύτως απαραίτητα, αλλά και οι τραγικές εικόνες καταστολής που έχουμε συναντήσει τα τελευταία δύο χρόνια με σκοπό τον περιορισμό, τον εκφοβισμό απέναντι στη δράση του οργανωμένου εργατικού -αγροτικού και φοιτητικού κινήματος, όπως και η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ- Ρωσίας, που μόνο δεινά έχει να φέρει για τον λαό μας, φωτίζουν ακόμη πιο δυνατά το πόσο επίκαιρος παραμένει ο αγώνας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις μέρες μας.

Η αστική τάξη, οι πολιτικοί και οικονομικοί μηχανισμοί της, κάνουν τεράστιες προσπάθειες να παρουσιάσουν τους αγώνες και την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως κάτι προχυμένο, που δεν αγγίζει την σύγχρονη γενιά. Κι όμως ακόμα συγκινεί, μας βοηθά να βγάλουμε ιστορικά συμπεράσματα για τη σημασία των ταξικών αγώνων, η πολύτιμη πείρα από αυτούς, να σκεφτούμε βαθύτερα τις αιτίες των σύγχρονων προβλημάτων, γιατί η γενιά μας ζει χειρότερα από αυτήν των γονιών μας. Ο λαϊκός ξεσηκωμός το Νοέμβρη του ΄73, ακουμπάει όλους τους ανθρώπους μικρούς και μεγάλους.

Επίσης μέσα στα μαύρα χρόνια τις δικτατορίας όλος ο λαός είχε να αναμετρηθεί με την λογοκρισία του λόγου και του τύπου, που το πλήρωσαν και με το αίμα τους, πάρα πολλοί αγωνιστές, πρωτοπόροι άνθρωποι, γιατί στην ουσία σκέφτονταν κάτι διαφορετικό, έξω από του «κουτί» που τους επέβαλαν.

Η δυνατότητα που έχει κατακτηθεί, ο λαός να εκφράζεται ελεύθερα όχι μόνο δεδομένη δεν είναι αλλά κατακτήθηκε με πολύμορφους ταξικούς αγώνες, στερήσεις, φυλακίσεις, εξορίες. Γι αυτό, χρειάζεται να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας στερεί το δικαίωμα να εκφράζουμε ελεύθερα τη γνώμη μας, να υπερασπιζόμαστε λαϊκές κατακτήσεις, πολιτικά δικαιώματα. Να πάρουμε θέση ακόμη περισσότεροι για να σταματήσουν οι διώξεις στον στρατιώτη που εξέφρασε τις φιλειρηνικές του απόψεις με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρακτικές που έχουν την ” αίγλη” μιας άλλης εποχής.

Ένα συμπέρασμα που προκύπτει και από την εξέγερση του Πολυτεχνείου αλλά και από τους σημερινούς αγώνες και δεν πρέπει να το προσπερνάμε αλλά να το χρησιμοποιήσουμε ως γνώμονα, είναι ότι «μόνο όταν μιλήσει ο λαός και οι νέοι άνθρωποι τότε μόνο μπορούν να έρθουν οι μεγάλες αλλαγές στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Στρατιώτης Φέρτης Γιώργος

Δείτε ακόμα...