Σύγχρονα οπλικά συστήματα στην «ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ

Εκπαίδευση Πολωνών Τανκιστών από τις ΗΠΑ σε άρματα μάχης M1 ABRAMS - 22/09/2022
Φώτο Αρχείου / Εκπαίδευση Πολωνών Τανκιστών από τις ΗΠΑ σε άρματα μάχης M1 ABRAMS – 22/09/2022 – Πηγή: U.S. Army National Guard – Spc. Hassani Ribera

Με την έναρξη του νέου έτους, το ΝΑΤΟ και τα κράτη – μέλη του στέλνουν μήνυμα πως το 2023 θα ακολουθήσουν πορεία αποφασιστικής κλιμάκωσης της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας, στην ιμπεριαλιστική σύγκρουσή τους με τη Ρωσία.

Η παραπέρα αύξηση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου γίνεται ενώ στο πεδίο λαμβάνουν χώρα σφοδρές μάχες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την περιφέρεια του Ντονέτσκ. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως κατέλαβε την πόλη Σολεντάρ.

Στο “παιχνίδι” μπαίνουν και άλλες χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης εκτός της Ουκρανίας. Σε μια διαδικασία αντικατάστασης όπου οι ΝΑΤΟικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποκτούν προηγμένα όπλα και τα παλαιότερα στέλνονται στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως περισσότερα από 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα των ΗΠΑ σύντομα θα σταλούν στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που έχει ενταθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα συνεχιστεί αμείωτη, κάτι που ανοίγει «πρόσθετες ευκαιρίες» για περισσότερες προμήθειες δυτικών όπλων στην Ουκρανία, αλλά και προετοιμάζει τη λυκοσυμμαχία για το ενδεχόμενο παραπέρα γενίκευσης της σύγκρουσης.

Είναι «ένα ουσιαστικό ζήτημα τόσο από πολιτική όσο και από στρατιωτικο-τεχνική άποψη» και δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για τη Ρωσία, σημειώνει ο ρωσικός Τύπος.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει αεροσκάφη παρακολούθησης AWACS (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Προειδοποίησης και Ελέγχου) στη Ρουμανία έως τις 17 Γενάρη, για να παρακολουθεί τη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας. Τα εν λόγω αεροσκάφη με τα συστήματά τους είναι σε θέση να ανιχνεύουν και να παρακολουθούν εναέρια αντικείμενα σε απόσταση έως και 400 χλμ.

Επικίνδυνες είναι και οι κινήσεις στρατιωτικοποίησης γύρω από τη Λευκορωσία. Η Πολωνία δημιουργεί μία νέα μεραρχία αμερικανικών τανκς «Abrams» κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, την ώρα που η πολωνική έκδοση του «Niezalezny Dziennik Polityczny» ανέφερε ότι το Κίεβο υπολογίζει στην είσοδο του πολωνικού στρατού στη δυτική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κ. Μπουντάνοφ, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ελπίζει ότι τα πολωνικά στρατεύματα θα εισέλθουν στη δυτική Ουκρανία την άνοιξη προκειμένου να «λάβουν θέσεις – κλειδιά στις περιοχές στα δυτικά της χώρας».

Δείτε ακόμα...