Συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού για να ανοίξουν οι καλλιτεχνικές σχολές

καλλιτεχνική κινητοποίηση στο υπουργείο πολιτισμού

Να ανοίξουν άμεσα τα Ωδεία και οι υπόλοιπες καλλιτεχνικές σχολές εφαρμόζοντας τα αυστηρά και ασφαλή Υγειονομικά Πρωτόκολλα που είχαν αποφασιστεί για την προηγούμενη χρονιά, απαίτησαν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού Θεάτρου και Κινηματογράφου, με κινητοποίησή τους στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Ν. Γιατρομανωλάκη, ο τελευταίος μετέθεσε για άλλη μια φορά τις ευθύνες στην Επιτροπή των Ειδικών, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να ανοίξουν Ωδεία και Καλλιτεχνικές Σχολές μαζί με την πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης που θα δοθεί άδεια να λειτουργήσει. Κι ενώ συζητήθηκαν μελέτες και πρωτόκολλα που είχαν εφαρμοστεί που δείχνουν ότι τέτοιες σχολές μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια, ο υφυπουργός ομολόγησε ότι η ανησυχία έγκειται στην αύξηση της μετακίνησης με τα ΜΜΜ σπουδαστών σε περίπτωση που οι Σχολές αυτές ανοίξουν! Με άλλα λόγια, δηλαδή, ότι οι κυβερνητικές επιλογές για τη διαχείριση της επιδημίας επηρεάζουν κάθε κλάδο αλλά και την ίδια την εξέλιξη της επιδημίας.

καλλιτεχνική κινητοποίηση στο υπουργείο πολιτισμού

Από την πλευρά του ΠΜΣ τέθηκε και το θέμα της διαχρονικής κρατική ευθύνη για την έλλειψη Δημόσιας και Δωρεάν Μουσικής Εκπαίδευσης. Και όπως σχολιάζει ο ΠΜΣ «σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτή η έλλειψη θα λειτουργεί σαν εμπόδιο για όλο και περισσότερους σπουδαστές που σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις μιας τέτοιας Εκπαίδευσης. Απ’ ότι φαίνεται το Υπουργείο δεν έχει ένα τέτοιο προσανατολισμό, αντίθετα βλέπει την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση σαν ένα εμπόρευμα το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσει».

Μουσικοί και σπουδαστές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για το άμεσο άνοιγμα των καλλιτεχνικών σχολών με τα αναγκαία μέτρα με ευθύνη του κράτους, ενώ στηλίτευσαν τη λογική των self test, που μεταθέτουν την ευθύνη στους ίδιους τους σπουδαστές και τους καθηγητές.

Δείτε ακόμα...