Συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ, Ισραήλ και Αίγυπτο για την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου

Υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ, Ισραήλ και Αίγυπτο για εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου
Υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ, Ισραήλ και Αίγυπτο για εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου

ΕΕ – Ισραήλ και Αίγυπτος υπέγραψαν σήμερα στο Κάιρο συμφωνία  για την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ να εξασφαλίσει εναλλακτικές για το ρωσικό φυσικό αέριο (που καλύπτει το 40% των ενεργειακών της αναγκών), στο φόντο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης που οξύνεται όλο και περισσότερο. 

Η συμφωνία προβλέπει μεταφορά του αερίου από το Ισραήλ μέσω αγωγού στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται και στη συνέχεια θα μεταφέρεται δια θαλάσσης σε χώρες της ΕΕ.

Το Μνημόνιο Κατανόησης υπογράφηκε παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, από τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου, Τ. αλ Μόλα, την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον και την Ισραηλινή υπουργό Ενέργειας Καρίν Ελχάραρ, στο πλαίσιο υπουργικής συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF, συγκροτήθηκε το 2019).

«Με αυτή τη συμφωνία θα εργαστούμε για την σταθερή διανομή φυσικού αερίου στην ΕΕ από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συμβάλει στην ενεργειακή μας ασφάλεια. Φτιάχνουμε υποδομές για τις Ανανεώσιμες Πηγές, την ενέργεια του μέλλοντος» ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας Κ. Ελχαράρ δήλωσε ότι η συμφωνία στο Κάιρο «ρίχνει τσιμέντο στο ρόλο του Ισραήλ στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή», προσθέτοντας πως «το μικρό Ισραήλ γίνεται σημαντικός παίχτης». Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία από την ενίσχυση της συνεργασίας Αιγύπτου – Ισραήλ, λέγοντας πως επιβεβαιώνει πως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «δεν υπάρχουν μόνον αρνητικές δυνάμεις».

Ο Αιγύπτιος ομόλογός της ομοίως χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντικό ορόσημο συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και ΕΕ» εκτιμώντας πως θα οδηγήσει σε περαιτέρω συνεργασία με τα άλλα μέλη του Φόρουμ (Ιορδανία, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστινιακή Αρχή, Γαλλία, Ιταλία).

Πληροφορίες του ισραηλινού Τύπου αναφέρουν πως η συμφωνία αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία του Ισραήλ περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια (1 δισ. σέκελ) πέρα από τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κερδών που θα αποφέρει στα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα της ισραηλινής ΑΟΖ.

Δείτε ακόμα...