Συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Χάρτης της περιοχής του νότιου Καύκασου, με τις διαφιλονικούμενες περιοχές πριν τον πόλεμο και την αναχάραξη των συνόρων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας
Χάρτης της περιοχής του νότιου Καύκασου, με τις διαφιλονικούμενες περιοχές πριν τον πόλεμο και την αναχάραξη των συνόρων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

Σε ισχύ είναι από το βράδυ της Τετάρτης η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του αρμενικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αρμέν Γκριγκοριάν.

«Επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο Γκριγκοριάν στην αρμενική τηλεόραση, διευκρινίζοντας ότι η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 8 το βράδυ της Τετάρτης.

Η νέα σοβαρή κλιμάκωση εξελίσσεται σε μια περίοδο όπου διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα που δρουν στην περιοχή – Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκία, Ιράν – διεκδικούν ρόλο «διαμεσολαβητή» στη σύγκρουση.

Από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τη συμφωνία εκεχειρίας, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι περισσότεροι από 100 Αρμένιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών και ότι 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους είχαν καταληφθεί από το Αζέρους στρατιώτες. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τον θάνατο 54 στρατιωτών του.

Παρά την ανακοίνωση εκεχειρίας, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν τη νύχτα που πέρασε στους δρόμους της Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του Πασινιάν, κατηγορώντας τον αρμένιο πρωθυπουργό ότι δεν επιδεικνύει πυγμή απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία ζήτησε τη βοήθεια του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), του οποίου ηγείται η Ρωσία. Ωστόσο, με τη Μόσχα προσηλωμένη στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο ΟΣΣΑ αρκέστηκε στην αποστολή εμπειρογνωμόνων στην περιοχή, η άφιξη των οποίων ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Χτες το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ισχυρίστηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας «παραβίασαν για ακόμη μια φορά την εκεχειρία» και «άνοιξαν πυρ στις θέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν προς την κατεύθυνση του Καλμπαχάρ και της Λατσίν, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη και χτες το πρωί».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι «χτύπησαν με πυροβολικό, όλμους και άλλα όπλα κοντά στους αρμενικούς οικισμούς Τζερμούκ και Βερίν Σόρτζα» χτες το πρωί, ενώ και κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας «η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη».

Τουλάχιστον 105 Αρμένιοι και 50 Αζέροι στρατιώτες σκοτώθηκαν από προχτές, όπως ανακοίνωσε κάθε πλευρά, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται για την έναρξη των εχθροπραξιών. Οι μάχες τερματίστηκαν για λίγο μετά από μεσολάβηση της Ρωσίας, αλλά γρήγορα παραβιάστηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συνεχίστηκαν σποραδικές εχθροπραξίες «χαμηλότερης έντασης».

Δείτε ακόμα...