Συμφωνία Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: Βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε Μ. Ανατολή και Περσικό

Από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στα ΗΑΕ 17-11-20 / Πηγή: Eurokinissi

Ολο και βαθύτερα εμπλέκεται η ελληνική αστική τάξη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Μ. Ανατολή, Περσικό και ακόμα ευρύτερα, αυξάνοντας τους κινδύνους για τον λαό.

Χαρακτηριστικά είναι όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμφωνίες που φέρουν τη σφραγίδα των σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή ως «προέκταση» και της συμφωνίας Ισραήλ – ΗΑΕ, όπως έλεγαν τις προηγούμενες μέρες τα κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Συμφωνία των δύο χωρών σχετικά με την κοινή συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα περιλαμβάνει και «Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος», όπου αναφέρεται πως «τα δύο μέρη δεσμεύονται να συμβάλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας αντιστοίχως, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατό».

Δηλαδή, την ώρα που ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην περιοχή απέναντι στο Ιράν, και στην επιρροή Κίνας και Ρωσίας, ξετυλίγεται οξύνοντας παραπέρα τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η Ελλάδα με την Συμφωνία δεσμεύεται να συμβάλει στρατιωτικά, ακόμα και να πολεμήσει στο πλευρό των Εμιράτων, όπως προφανώς και των συμμάχων τους στην περιοχή, σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής!

Ενδεικτικές είναι και οι κυβερνητικές διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες η εν λόγω Συμφωνία «αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ δύο χωρών που δεν συνορεύουν και έχουν άλλες συμβατικές δεσμεύσεις», αλλά είναι και «πρωτοποριακή» κατά την κυβέρνηση, «καθώς δεν υπάρχει σε αντίστοιχες διμερείς Συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», ενώ για πρώτη φορά καθιερώνει τη συνεργασία ενός κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με μια χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την υλοποίηση της Συμφωνίας αυτής θεσμοθετούνται τακτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και προβλέπεται η σύσταση Ανώτατης Κοινής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα αρχίζουν και προετοιμασίες για τη στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης, καθώς και την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Για τις συμφωνίες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει την Πέμπτη τα κόμματα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...