Συμφωνία Ερντογάν – Σάντσεθ: Η Ισπανία θα ναυπηγήσει αεροπλανοφόρα και υποβρύχια για την Τουρκία

Διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ με υπογραφή στρατιωτικών συμφωνιών
Διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ με υπογραφή στρατιωτικών συμφωνιών / Πηγή: TRT

Στην ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων με την Ισπανία προχωρά η Τουρκία, σε μία προσπάθειά της να αναβαθμιστεί εξοπλιστικά άρα και γεωστρατηγικά στην Μεσόγειο, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των δυο αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας μετά και την ελληνογαλλική συμφωνία.

Άγκυρα και Μαδρίτη, έχοντας τα τελευταία χρόνια αναπτύξει κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις στην περιοχή της Μεσογείου, έχουν προχωρήσει στην σύναψη στενών διπλωματικών, αμυντικών και οικονομικών σχέσεων με στόχο η μεν πρώτη να βρει ερείσματα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δεύτερη να βάλει φρένο στην προσπάθεια της Γαλλίας να ανακτήσει, εκ νέου, τον ηγετικό της ρόλο στη Βόρειο Αφρική και την εγγύς Μέση Ανατολή.

Η συνεργασία με την Ισπανία στην οποία προσβλέπει η Τουρκία, αφορά την αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς και ενός υποβρυχίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του και η Ισπανία έχουν ήδη συνεργαστεί στην ναυπήγηση του TCG Anadolu, ενός αμφίβιου επιθετικού πλοίου, που μπορεί να διαμορφωθεί ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο.

«Το πρώτο αεροπλανοφόρο δεν ήταν μεγάλης κλίμακας. Συμφωνήσαμε για την κατασκευή ενός μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα. «Κι ίσως μπούμε μαζί και στη ναυπήγηση ενός υποβρυχίου (…) Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μαχητικών ή μη», είπε ο Ερντογάν χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Anadolu, που σχεδίασαν τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia, θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ το συμβόλαιο περιλάμβανε και οψιόν ναυπήγησης και δεύτερου πλοίου, που ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να είναι μεγαλύτερο. Δεν προσδιόρισε τις διαστάσεις του, αλλά το Anadolu έχει το ίδιο μέγεθος με το μεγαλύτερο πλοίο του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού, το Juan Carlos I, με μήκος άνω των 230 μ. και εκτόπισμα 26.000 τόνων.

Επιπλέον, η Τουρκία ενδιαφέρεται και για την προμήθεια ισπανικών φρεγατών F-110, ενώ ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με την Ισπανία και σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως μια νέα σειρά υποβρυχίων σαν τα S-80 που ναυπηγεί η Navantia για το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ερωτηθείς αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Ρωσία άρχισε τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία για τους S-400, ο Ερντογάν τόνισε μόνον ότι συμφώνησε με το Κρεμλίνο να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες από τη συμφωνία συμπαραγωγής των S-400 με τη Ρωσία.

Ερντογάν και Σάντσεθ επέβλεψαν νωρίτερα την υπογραφή έξι διμερών συμφωνιών που περιλαμβάνουν συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αντιμετώπισης καταστροφών και του αθλητισμού.

Δείτε ακόμα...