Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών σχεδίων συνδιαχείρισης

χάρτης -ΑΟΖ- Ελλάδα Αίγυπτος

Χτες σε ένα ταξίδι αστραπή του Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στην Αίγυπτο υπεγράφη συμφωνία για τη – μερική – οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάιρο. Συνομολογήθηκε μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξή τους, καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συμφωνία με την Αίγυπτο «ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και «κατοχυρώνει πλήρως» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη συμφωνία, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα παραδέχονταν ότι «η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών».

Η χάραξη, σύμφωνα και με όσα ζητούσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, φτάνει μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό που τέμνει εγκάρσια τη Ρόδο, αφήνοντας όλη την υπόλοιπη χάραξη ανατολικότερα μέχρι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης για …αργότερα.

Επίσης, προκαλεί εντύπωση και το γεγονός ότι δεν υπάρχει χάραξη ΑΟΖ δυτικά του 26ου Μεσημβρινού που τέμνει εγκάρσια τον νομό Λασιθίου Κρήτης.

Αλλωστε, αναλύσεις στον Τύπο ήδη από χτες (π.χ. στην ΕΡΤ1), σκιαγραφώντας στοιχεία και παρασκήνιο της συμφωνίας, αναδείκνυαν μια σειρά προβληματικά σημεία: Οτι καλύπτει μόνο τη μισή Ρόδο, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν θα έπρεπε να αφεθεί εκτός αυτής της πρώτης φάσης οριοθέτησης μόνο του το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, επιβεβαιώνοντας ότι θα πάνε σε διαπραγμάτευση για κείνη την περιοχή. Οτι η οριοθέτηση έγινε με διαμοιρασμό της συνολικής θαλάσσιας ζώνης σε ποσοστό 56% για την Αίγυπτο και 44% για την Ελλάδα, με μετακίνηση της γραμμής οριοθέτησης προς βορρά. Ακόμα, ότι η συμφωνία προβλέπει ότι τα δυο μέρη θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ανατολικά του σημείου που σταμάτησε η πρώτη φάση χάραξης και για οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και των δύο πλευρών, ενώ γίνεται μετά από απαίτηση των Αιγυπτίων αναφορά και στο ενδεχόμενο συμφωνίας με «τρίτο μέρος»…

Στο δρόμο για τις τέτοιες «διευθετήσεις» ανάμεσα στις αστικές τάξεις, διπλωματικές πηγές μιλούσαν για «ισορροπημένη συμφωνία», που περνά το «μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η Ελλάδα δεν εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες» και κατέληγαν …ευχόμενοι ότι «η Τουρκία και η Λιβύη θα αντιληφθούν και θα εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων», στέλνοντας ξανά σήμα στην Αγκυρα.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί «ιστορικής συμφωνίας» καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή. 

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει :

  • Έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές;
  • Στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι  επήρεια;
  • Τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη; 

Καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς.

Το ΚΚΕ εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία,  με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης.

Το  ΚΚΕ θα επανέλθει μόλις ενημερωθεί για το κείμενο της συμφωνίας.

Δείτε ακόμα...