Συμφωνία Πούτιν και Ερντογάν για εκεχειρία

Πούτιν- Ερντογάν
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Σε συμφωνία για τη διευθέτηση της κατάστασης στο Ιντλίμπ κατέληξαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προβλέπει την εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Το παζάρι μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για το μοίρασμα ζωνών επιρροής στη Συρία κλιμακώθηκε χτες στη Μόσχα.

Άλλη μια συμφωνία για τη Συρία υπογράφτηκε χθες στη Μόσχα. Τα ευχολόγια και οι εύθραυστες συμφωνίες μεταξύ ιμπεριαλιστών δεν μπορούν να κρύψουν τα ματωμένα παζάρια που γίνονται.

Ακόμη και χθες, 4 ώρες πριν την εκεχειρία, δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι τρεις τραυματίστηκαν. Ήταν κατά τη διάρκεια νέων εχθροπραξιών που σημειώθηκαν στο Ιντλίμπ. Υπολογίζεται ότι από τις αρχές Φλεβάρη σε διάφορες επιθέσεις στο Ιντλίμπ έχουν σκοτωθεί 62 Τούρκοι στρατιωτικοί και έχουν τραυματιστεί πολλές δεκάδες άλλοι, ενώ πολλοί είναι και οι νεκροί Σύροι στρατιώτες.

Ρωσία και Τουρκία βρήκαν αποδεκτές λύσεις όσον αφορά την όξυνση της κατάστασης στην Ιντλίμπ.

Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από σήμερα τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευής θα ισχύσει εκεχειρία στη συριακή επαρχία.

Η Συμφωνία

Το κείμενο της συμφωνίας, ανέγνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στις οποίες προέβησαν οι πρόεδροι των δύο χωρών, μετά το τέλος των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου έξι ώρες.

Η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν στο να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας στην επαρχία Ιντλίμπ στην περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Μ4. Θα αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο και θα έχει εύρος έξι χιλιομέτρων προς τον Βορρά και έξι χιλιομέτρων προς τον Νότο. Οι συγκεκριμένες παράμετροι της λειτουργίας του διαδρόμου ασφαλείας θα συμφωνηθούν μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας τις επόμενες επτά ημέρες.

Η Ρωσία και η Τουρκία θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου τις κοινές περιπολίες στον αυτοκινητόδρομο Μ4 στη Συρία. Από τον οικισμό Τρούμπα, που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την πόλη Σαρακέμπ,  έως το οικισμό Αίν Ελ Χαμπρ.

Για την “κατάπαυση του πυρός”

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν για την “κατάπαυση του πυρός” κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής επαφής στην ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ. Τίθεται σε εφαρμογή στις  6 Μαρτίου. «Συμφώνησαν…να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής επαφής στη ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ από τις 00:01 στις 6 Μαρτίου του 2020».

Η Μόσχα και η Άγκυρα διακηρύσσουν την αποφασιστικότητα τους να εξαλείψουν όλες τις τρομοκρατικές ομάδες, καθώς οι απειλές σε βάρος πολιτών και υποδομών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με οποιεσδήποτε προφάσεις.

Όπως υπογραμμίζεται στο κέιμενο της συμφωνίας,  η Ρωσία και η Τουρκία τάσσονται υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Τέλος, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι «Η διένεξη στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση και πρέπει να διευθετηθεί ως εξέλιξη πολιτικής διαδικασίας, που θα υιοθετήσουν και θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Δείτε ακόμα...