Συμφωνία Ρωσίας – Σουδάν για την κατασκευή ναυτικής βάσης στην Αφρική

Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο Αρχείου / Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενέκρινε χθες, Δευτέρα (16/11), τη δημιουργία ενός νέου κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης του Ναυτικού της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα, αναθέτοντας στο Υπουργείο Άμυνας να υπογράψει τη σχετική συμφωνία που έχει ήδη συζητηθεί με το Σουδάν.

Η Μόσχα και το Χαρτούμ υπέγραψαν, πέρσι, επταετή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και η προοπτική ενός κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης για το Ρωσικό Ναυτικό έχει ήδη συζητηθεί λεπτομερώς από τις πλευρές.

Η πρόταση για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης στο Σουδάν, για την οποία ο Πούτιν έδωσε το «πράσινο φως», υποβλήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση προορίζεται για στάση και επισκευή ρωσικών πλοίων, καθώς και για την αποθήκευση προμηθειών απαραίτητων για τα πλοία κατά τη διάρκεια των μεγάλων αποστολών τους.

Η βάση πρόκειται να στελεχωθεί με έως και 300 μέλη προσωπικού και θα μπορεί να φιλοξενήσει ταυτοχρόνως έως και τέσσερα πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με συστήματα πυρηνικής πρόωσης. Η συμφωνία έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει 25 χρόνια και, στη συνέχεια, θα μπορεί να παραταθεί για άλλα δέκα.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ο κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης στο Σουδάν θα συμβάλει στην «ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή», τονίζοντας ότι θα είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα και, σύμφωνα με μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα βρίσκεται στην πόλη του Πορτ Σουδάν, που αποτελεί και το κύριο λιμάνι της αφρικανικής χώρας.

Η εγκατάσταση στο Σουδάν πιθανότατα θα είναι παρόμοια σε σχέση με αυτήν που λειτουργεί, σήμερα, η Ρωσία στη συριακή πόλη της Ταρτούς, στις ακτές της Μεσογείου.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...