Συμφωνία «στρατηγικής σύμπραξης» υπέγραψαν ΗΠΑ και Αρμενία – Πυρηνικό σταθμό στο Καζακστάν κατασκευάζει η Ρωσία

Στο προσκήνιο ξανά η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΕΕ και Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο.

Συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης υπέγραψαν σήμερα στην αρμενική πρωτεύουσα Γερεβάν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν , λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου. Υπέγραψαν επίσης συμφωνία πλαίσιο για κρίσιμα ορυκτά και άλλη μία για συνεργασία στον συμφωνημένο «Διάδρομο Τραμπ» μήκους 43 χλμ που θα διέρχεται από τη νότια Αρμενία και θα συνδέει απευθείας το Αζερμπαϊτζάν με τον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν και με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την επίσκεψή του στο Καζακστάν αυτή την εβδομάδα, θα παραστεί στην υπογραφή συμφωνίας που καθορίζει τους όρους για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού από τη Ρωσία και τη χορήγηση κρατικού δανείου. Θα συζητήσει επίσης την αύξηση της διαμετακόμισης ρωσικού πετρελαίου προς την Κίνα μέσω του Καζακστάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

Η συνάντηση Ρούμπιο – Μιρζογιάν, που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ζβάρτνοτς στη διάρκεια σύντομου ενδιάμεσου σταθμού του Αμερικανού ΥΠΕΞ, πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές κατά τις οποίες το κόμμα «Πολιτικό Συμβόλαιο» του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, το οποίο επιδιώκει στενότερες σχέσεις με τη Δύση, αντιπαρατίθεται με σειρά αντιπολιτευόμενων «φιλορωσικών» κομμάτων.

Την προηγούμενη μέρα, το Κρεμλίνο είχε επαναλάβει τις «προειδοποιήσεις» προς την Αρμενία, ότι κινδυνεύει να χάσει την «πολύ ελκυστική τιμή» που πληρώνει για το ρωσικό αέριο αν απομακρυνθεί από την ενσωμάτωση με τη Ρωσία.

Η Αρμενία είναι μέλος της οικονομικής ένωσης υπό ρωσική ηγεσία Ευρασιατική Οικονομικής Ένωση και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επιδιώξει στενότερους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με την ΕΕ και μάλιστα έχει υιοθετήσει ένα νόμο για την έναρξη της διαδικασίας ένταξής της.

«Υπάρχει μια πολύ, πολύ ελκυστική και κάτι παραπάνω από προνομιακή τιμή για το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις με την Αρμενία. Τον περασμένο μήνα αντίστοιχα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έθεσε το ζήτημα σε συνάντηση με τον Πασινιάν.

Εξάλλου σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, θα ήταν «λογικό» για την Αρμενία να διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...