Συμφώνησαν Σερβία και Κοσόβου για τις πινακίδες αυτοκινήτων μετά από παρέμβαση ΗΠΑ-ΕΕ

Οι κυβερνήσεις της Σερβίας και του Κοσόβου κατέληξαν την Τετάρτη σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής προκειμένου να λάβει τέλος η διένεξή τους για τις πινακίδες των αυτοκινήτων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί μια πτυχή του συνολικότερου παζαριού για την «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο τη διευκόλυνση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

«Έχουμε συμφωνία», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζουζέπ Μπορέλ, μέσω Twitter, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Ανέφερε ότι «προς μεγάλη ικανοποίησή μας ανακοινώνουμε ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Κοσόβου και της Σερβίας με τη διευκόλυνση της ΕΕ συμφώνησαν στα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να επικεντρωθούμε πλήρως στην πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεών τους».

Οι αρχές στο Κόσοβο σκόπευαν να αρχίσουν από σήμερα να προχωρούν στην επιβολή προστίμων σε περίπου 10.000 Σέρβους οδηγούς που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πινακίδες που έχουν εκδοθεί από τις αρχές της Σερβίας.

Η προηγούμενη απόπειρα να κλειστεί συμφωνία απέτυχε τη Δευτέρα, καθώς ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι και ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση και η Πρίστινα ανέβαλε την έναρξη της επιβολής των προστίμων για 48 ώρες, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

«Η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα σε πόλεις του Κοσόβου και το Κόσοβο θα αναστείλει κάθε περαιτέρω ενέργεια που σχετίζεται με την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας», σύμφωνα με τον Μπορέλ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...