«Συμμαχίες» και «αμυντικά σύμφωνα» εν μέσω σφοδρής ιμπεριαλιστικής κόντρας

Συμφωνία AUKUS / ΗΠΑ - Βρετανία - Αυστραλία εναντίον της Κίνας
Φώτο Αρχείου / Συμφωνία AUKUS / ΗΠΑ – Βρετανία – Αυστραλία εναντίον της Κίνας

Σε Παπούα Νέα Γουινέα και Βανουάτου ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας

Εξακολουθεί η έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα σε Ασία – Ειρηνικό, όπου μετατίθεται σταδιακά το νέο «κέντρο βάρους» του παγκόσμιου ανταγωνισμού και καθώς οξύνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας τα δύο στρατόπεδα προωθούν τις δικές τους συμμαχίες στην περιοχή.

Η «πόρτα» της στρατιωτικής – πολιτικής «συμμαχίας» AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) είναι «ανοιχτή για τη Νέα Ζηλανδία και για άλλους εταίρους να εμπλακούν όπως θεωρούν κατάλληλο», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

Ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός, Κρ. Χίπκινς, δήλωσε προχτές ότι η κυβέρνησή του συζητά ενδεχόμενη ανάληψη ρόλου στο AUKUS, με την προϋπόθεση πως δεν θα αφορά την ανάπτυξη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και πυρηνικών όπλων. Η νεοζηλανδική κυβέρνηση επιδιώκει μάλλον συνεργασία στο πεδίο των αμυντικών τεχνολογιών (κυβερνοασφάλεια, τεχνητή νοημοσύνη, υπερηχητικά όπλα) κατά τον «δεύτερο πυλώνα» του συμφώνου AUKUS.

Στην Παπούα Νέα Γουινέα περιόδευσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει μόνιμη στρατιωτική βάση στο συγκεκριμένο κράτος του Ειρηνικού, αλλά θα ενισχύσει την ικανότητά του στο πλαίσιο της Αμυντικής Συμφωνίας που επιτρέπει στην Ουάσιγκτον την ανακαίνιση λιμένων και αεροδρομίων για στρατιωτική και πολιτική χρήση για 15 χρόνια.

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Τζ. Μάραπε, ανακοινώθηκε ότι ένα σκάφος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ θα φτάσει τον Αύγουστο στην Παπούα Νέα Γουινέα, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής συμφωνίας για την επιβολή του νόμου στη θάλασσα.

Οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοι» επιδιώκουν να αποτρέψουν τα έθνη των νησιών του Ειρηνικού από τη σύναψη δεσμών ασφαλείας με την Κίνα – εν μέσω και της έντασης για την Ταϊβάν – αφότου το Πεκίνο υπέγραψε Σύμφωνο Ασφαλείας με τα νησιά του Σολομώντα πέρυσι.

Τον Οστιν διαδέχτηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, που επισκέφτηκε την Παπούα Νέα Γουινέα χτες το απόγευμα, στην πρώτη επίσκεψη Γάλλου ηγέτη στο πλούσιο σε πόρους και ανεκμετάλλευτο νησί.

Νωρίτερα ο Μακρόν βρέθηκε στο γειτονικό Βανουάτου κάνοντας λόγο για έναν «νέο ιμπεριαλισμό» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδιαίτερα στην Ωκεανία, «απειλώντας την κυριαρχία των μικρών εθνών».

«Ο σύγχρονος κόσμος κλονίζει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Ινδο-Ειρηνικού. Πρώτον, λόγω της λεηλασίας των μεγάλων δυνάμεων. Ξένα πλοία ψαρεύουν παράνομα εδώ. Επίσης πολλά δάνεια με απεχθείς όρους στραγγαλίζουν την ανάπτυξη», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, χωρίς να αναφέρει την Κίνα, έναν σημαντικό δανειστή υποδομών στην περιοχή.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί η είδηση ότι η Κίνα προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με ΜΜΕ, επικαλούμενα τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Μανίλας. Η πρόταση έρχεται σε μια περίοδο που έχει οξυνθεί η αντιπαράθεση των δύο κρατών για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενώ οι Φιλιππίνες ενισχύουν τους αμυντικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη

Δείτε ακόμα...