Συμπεράσματα από την πυρκαγιά στην Ικαρία

Πυρκαγιά στην περιοχή Μονοκαμπίου, Ικαρίας 13/8/2020
Πυρκαγιά στην περιοχή Μονοκαμπίου, Ικαρίας 13/8/2020 – Στην κατάσβεση συμμετέχει ελικόπτερο της Πυροσβεστικής

Του Λευτέρη Παράλαιμου, μέλους ΔΣ ΕΥΠΣ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Άλλη μια καταστροφική πυρκαγιά που ανέδειξε, όπως κι όλα τα καταστροφικά συμβάντα, τις τεράστιες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Επιβεβαιώθηκε επίσης ακόμα μια φορά το κυριότερο, βασικό και απόλυτα αναγκαίο αίτημα της ΕΑΚΠ για επαρκή χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας.

Σχεδόν μια βδομάδα διήρκεσε η γενική επιφυλακή του προσωπικού στο νομό Σάμου λόγο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 12/08 στο Μονοκάμπι Ικαρίας.

Η Υπηρεσία μας ενημερώθηκε για το συμβάν το βράδυ της Τετάρτης 12/08 και παρά την άμεση ανταπόκριση η απουσία δασικών δρόμων δεν επέτρεψε στα πυροσβεστικά οχήματα να προσεγγίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς και να ανακόψουν την πορεία της με αποτέλεσμα να επεκταθεί ανεξέλεγκτη, καίγοντας εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Στη συνέχεια αναγκάστηκαν να κινητοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις και των δύο Πυροσβεστικών Κλιμακίων του νησιού καθώς και των εθελοντικών ομάδων ώστε να αποτραπεί τουλάχιστον ο κίνδυνος να απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Για άλλη μια φορά οι πυροσβέστες έδωσαν μια άνιση μάχη, με σοβαρούς κινδύνους για την σωματική τους ακεραιότητα, όχι μόνο με την φωτιά αλλά και με τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Αν και στα χαρτιά δεν υπάρχουν κενές θέσεις ωστόσο οι πραγματικές ανάγκες της περιοχής απέχουν πολύ από αυτά. Παρόλο που διατέθηκε το σύνολο του προσωπικού συνεπικουρούμενο από εθελοντές και πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο, πολλοί υπάλληλοι εργάστηκαν ακόμα και πέραν του εικοσιτετράωρου και μάλιστα πολλοί οδηγοί κατά την επιστροφή τους για τις απαραίτητες αλλαγές στις βάρδιες, αναγκάστηκαν να οδηγήσουν εξαντλημένοι πάνω από σαράντα χιλιόμετρα επαρχιακού οδικού δικτύου.

Όσον αφορά τα πυροσβεστικά οχήματα αρκετά παρουσίασαν προβλήματα προτού καν εμπλακούν στο συμβάν αλλά και κατά την διάρκεια της πολύωρης εργασίας τους, με οχήματα να μένουν από μπαταρίες, φώτα κλπ.

Οι ανάγκες του προσωπικού για πόσιμο νερό και τροφή, καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από προσφορές ιδιωτών, εργατικών σωματείων, συλλόγων και τοπικών επιχειρήσεων.

Τελευταίο αλλά σημαντικότερο, δεν δόθηκαν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας στου νεοπροσληφθέντες συνάδελφους εποχικής απασχόλησης, πέρα από ένα κράνος τύπου εργοταξίου, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν παρέχει τη απαιτούμενη προστασία σε συνθήκες κατάσβεσης πυρκαγιάς. Υποχρεώθηκαν δηλαδή οι συνάδελφοι να εργαστούν μέσα στη φωτιά χωρίς καμία προστασία για την αναπνοή και τα μάτια και με πλημμελή προστασία για το κεφάλι. Επίσης οι ελλείψεις σε συστήματα ασύρματης επικοινωνίας δυσκόλεψαν και αυτές τον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων αφού το συμβάν ήταν μεγάλης έκτασης και με τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν δεν μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος με το όχημα που δίνει νερό ή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Συμπερασματικά επιβεβαιώνεται και από αυτό το συμβάν ότι εκτός από τα ακραία καιρικά φαινόμενα το οποία κατά κόρον χρησιμοποιούνται σαν δικαιολογία, μεγαλύτερος αντίπαλος είναι τα πολιτικά φαινόμενα απαξίωσης της δασοπροστασίας της χώρας μας. Είναι επιλογή των κυβερνήσεων να μην υλοποιούν τα αιτήματα μας για αναβάθμιση των πυροσβεστικών κλιμακίων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού μας. Ακόμα και με την λογική του μικρότερου κόστους να το δούμε, η συγκεκριμένη πυρκαγιά στην Ικαρία που δεν έγινε δυνατό να περιοριστεί λόγο απουσίας προληπτικών μέτρων κόστισε τελικά στο Ελληνικό δημόσιο πολλές χιλιάδες ευρώ με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν από το ξημέρωμα για όλη σχεδόν την επόμενη μέρα.

Λευτέρης Παράλαιμος,
μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Δείτε ακόμα...