«Συμβουλευτικό» δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2023 προωθεί η Σκωτία

Εδιμβούργο, Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο Αρχείου / Εδιμβούργο, Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο / Πηγή: PEXELS

Νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή «συμβουλευτικού» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από τη Βρετανία για τις 19 Οκτώβρη 2023, θα δώσει στη δημοσιότητα το Κοινοβούλιο της χώρας, όπως ανακοίνωσε χτες η πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον.

Η Στέρτζον δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπ. Τζόνσον, για να λάβει άδεια διεξαγωγής συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η ψηφοφορία να είναι νόμιμη. Τόνισε ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία στο πρώτο τέτοιο δημοψήφισμα το 2014, όμως η ημιαυτόνομη κυβέρνηση της Σκωτίας υποστηρίζει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε νέα ψηφοφορία. Ο Τζόνσον και το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση στη Σκοτία, αντιτίθενται σθεναρά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε το 2014. Πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο έχουν οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος και της ανεξαρτησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...