Συμβούλιο Ασφαλείας: Δεν εγκρίθηκε ρωσικό ψήφισμα για την αποτροπή της χρήσης όπλων στο διάστημα

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 14/4/2024 καθώς το Ισραήλ να κλιμακώνει περαιτέρω την αντιπαράθεση με το Ιράν, το θερμόμετρο στην περιοχή παραμένει «στο κόκκινο» την ίδια ώρα που συνεχίζεται το μακέλεμα του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος- δολοφόνο
Φώτο Αρχείου / Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που συνέταξε η Ρωσία και καλούσε όλες τις χώρες να αποτρέψουν «για πάντα» την ανάπτυξη, την απειλή ή τη χρήση οποιουδήποτε όπλου στο διάστημα απέτυχε τη Δευτέρα, με το 15μελές σώμα να διχάζεται σχετικά με την κίνηση.

Το σχέδιο απέτυχε να συγκεντρώσει τις ελάχιστες απαιτούμενες εννέα ψήφους: επτά μέλη ψήφισαν υπέρ, επτά κατά, ενώ ένα απείχε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Μεγάλη Βρετανία ή η Γαλλία μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας μόνο εάν ένα έργο συγκεντρώσει τουλάχιστον εννέα ψήφους.

Η Ρωσία υπέβαλε το κείμενο αφού τον περασμένο μήνα άσκησε βέτο σε ένα ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ και καλούσε τις χώρες να αποτρέψουν μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα. Το ρωσικό βέτο οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναρωτηθούν αν η Μόσχα έκρυβε κάτι.

«Είμαστε εδώ σήμερα γιατί η Ρωσία προσπαθεί να αποσπάσει την παγκόσμια προσοχή από την ανάπτυξη ενός νέου δορυφόρου που φέρει πυρηνική συσκευή», είπε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από την ψηφοφορία της Δευτέρας.

Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι εκτόξευσε σε χαμηλή γήινη τροχιά, την Πέμπτη, έναν δορυφόρο που οι ΗΠΑ «εκτιμούν ότι είναι πιθανό να είναι διαστημικό όπλο, πιθανώς ικανό να επιτεθεί σε άλλους δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά».

«Η Ρωσία έχει αναπτύξει αυτό το νέο διαστημικό όπλο στην ίδια τροχιά με έναν δορυφόρο της αμερικανικής κυβέρνησης», είπε ο Γουντ. Πρόσθεσε ότι η εκτόξευση της 16ης Μαΐου ακολουθεί τις εκτοξεύσεις ρωσικών δορυφόρων – “πιθανώς αντιδιαστημικών συστημάτων” – σε χαμηλή τροχιά της Γης το 2019 και το 2022.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vassili Nebenzia  απάντησε: «Δεν κατάλαβα καν για ποιο πράγμα μιλούσε».

Η Συνθήκη για το Διάστημα του 1967 απαγορεύει ήδη στα υπογράφοντα μέρη – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών – να τοποθετούν «στην τροχιά της Γης οποιοδήποτε αντικείμενο που φέρει πυρηνικά όπλα ή οποιοδήποτε άλλο είδος όπλων μαζικής καταστροφής».

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο για να το τοποθετήσει στο διάστημα, μια κατηγορία που η Ρωσία αρνήθηκε. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι αντίθετη στην τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στο διάστημα.

Ο Nebenzia είπε ότι το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος καλύπτει τόσο τα όπλα μαζικής καταστροφής όσο και όλες τις μορφές άλλων όπλων και στοχεύει να σταματήσει μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα.

Πηγή: news.ro, ertnews.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...