Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ρωσικό βέτο σε απόφαση για συνέχιση των κυρώσεων στο Μάλι

Συμβούλιο Ασφαλείας Μονάχου
Φώτο Αρχείου / Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ / Πηγή: Eurokinissi

Η Ρωσία, σύμμαχος του στρατιωτικού καθεστώτος που ανέλαβε πραξικοπηματικά τη διακυβέρνηση στο Μάλι, άσκησε χθες Τετάρτη το βέτο που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει την έγκριση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παράταση των κυρώσεων σε βάρος «όσων απειλούν την ειρήνη».

Το σχέδιο απόφασης που προέβλεπε να παραταθεί για έναν χρόνο το καθεστώς των κυρώσεων οι οποίες επιβλήθηκαν το 2017 σε βάρος όσων θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία του 2015, καθώς και η εντολή της επιτροπής ειδικών η οποία έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση της εφαρμογής τους, έλαβε 13 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν μια αποχή (Κίνα) και μια ψήφος κατά (Ρωσία). Είχε καταρτιστεί από τη Γαλλία και τα ΗΑΕ.

Το καθεστώς των κυρώσεων (πάγωμα πόρων, απαγόρευση ταξιδιών) είχε τεθεί σε εφαρμογή το 2017 και αρχικά αφορούσε οκτώ πρόσωπα, κυρίως μέλη οργανώσεων που είχαν υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης του 2015 και κατηγορούνταν πως την έθεταν σε κίνδυνο.

Τις κυρώσεις είχε ζητήσει η τότε κυβέρνηση του Μάλι. Η στρατιωτική χούντα που ασκεί την εξουσία σήμερα αξιώνει να αρθούν.

Μετά το βέτο της Ρωσίας, η ισχύς των κυρώσεων εξέπνευσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...