Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: «Διάλογο» με Τουρκία για «διαφιλονικούμενα ύδατα»!

Ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Φώτο Αρχείου / Ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ – 13-07-20/ Πηγή: Eurokinissi

Άλλη μια επιβεβαίωση ότι η ΕΕ (όπως και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ), όχι μόνο καλύπτει την τουρκική επιθετικότητα, αλλά παζαρεύει με την Άγκυρα, στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και προωθεί σχέδια συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έδωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες.

«Επαναλάβαμε ότι αντιμετωπίζουμε την Τουρκία σαν σημαντική χώρα για την ΕΕ με την οποία θα θέλαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας» δήλωσε αμέσως μετά σε συνέντευξη Τύπου ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Τα οποία, όπως είπε, «εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη και τα οποία θα καθορίσουν τα επόμενα βήματά μου ως ύπατος εκπρόσωπος».

«Μακρά και ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε την συζήτηση για την Τουρκία, ο Ζ. Μπορέλ, δεν βρήκε όμως λέξη να πει για την τουρκική επιθετικότητα, παρά μόνο ότι παρατηρούνται «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στη Λιβύη, που επηρεάζουν τα συμφέροντά μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα θέματα στις τρέχουσες σχέσεις μας, για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης το οποίο όλοι θέλουμε». Καλώντας έτσι σε διάλογο και αναζήτηση «κοινών συμφερόντων», με στόχο να τραβήξουν την Τουρκία από την αγκαλιά της Ρωσίας, παζαρεύοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και προσφέροντας τις «υπηρεσίες» τους για να προωθηθούν τα σχέδια «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε ο Ζ. Μπορέλ, ως Ύπατος Εκπρόσωπος έχει «ευρεία στήριξη» από το Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας για «να ψάξει μονοπάτια προς μείωση της έντασης με Τουρκία και επίτευξη κατανόησης. Θα κοιτάξω για μέτρα μπρος στις προσκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», διαβεβαίωσε. Άλλωστε, σε ερώτηση αν υπάρχει «σχέδιο Β» της ΕΕ σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει ελληνικά ύδατα, ο Μπορέλ επανέλαβε τα περί δρόμων ύφεσης που θα αναζητήσουν, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες γεωτρήσεις «σε διαφιλουνικούμενα ύδατα στην Ελλάδα» που «θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις εντάσεις»! Και παραπέμποντας σε μέτρα που …«θα προετοιμάσουμε» και που …«θα μπορούσαμε – επαναλαμβάνω, θα μπορούσαμε – να πάρουμε σε απάντηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε»!

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι ότι «οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών μας, πρέπει να σταματήσουν». Ενώ για το θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, όπως είπε ο Μπορέλ, το Συμβούλιο καταδίκασε την απόφαση Ερντογάν, σημειώνοντας απλά ότι «η απόφαση αυτή αναπόφευκτο είναι να υποβαθμίσει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία», και ζητώντας από τις τουρκικές αρχές να «αναθεωρήσουν» την απόφασή τους. Όσο για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που ζητούν Αθήνα και Λευκωσία,αυτές παραπέμπονται στο μέλλον. «Θα συνεχιστεί δουλειά για εμπλουτισμό της λίστας, με κυρώσεις, όπως ζήτησε η Κύπρος. Θα το ξαναδούμε στο επόμενο ΣΕΥ στα τέλη του Αυγούστου», είπε ο Μπορέλ, όταν κάποιες τάχα κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί πριν ένα χρόνο δεν είχαν καμία πρακτική αξία.

Όλα αυτά, ενώ πριν το Συμβούλιο υπήρξε και συνάντηση του Μπορέλ με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, όπου υποτίθεται του έθεσαν τα ζητήματα, αναμένοντας κάποια ουσιαστική στήριξη από πλευράς ΕΕ.

Σχετικά με τη Λιβύη είπε ότι «συνεχίζονται να παρατηρούνται παραβιάσεις στο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ», χωρίς να πει λέξη για την Τουρκία και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να ζητήσουν από την Τουρκία «να συνεισφέρει σε μια πολιτική λύση στην Λιβύη και στο σεβασμό του εμπάργκο όπλων στη χώρα».

Ν. Δένδιας: Αντιστροφή της πραγματικότητας

Επιχειρώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας και συνεχίζοντας την πολιτική καλλιέργειας προσδοκιών από τους ισχυρούς «συμμάχους», με δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, έκανε λόγο για «ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». Ενώ δήλωσε «ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Επιβεβαίωσε όμως την παραπομπή των κυρώσεων στο …μέλλον, λέγοντας ότι «υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά».

Πότε; «Εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της» είπε ο Ν. Δένδιας, σαν να μην συμβεί τίποτα έως τώρα… Και στο πλαίσιο αυτό, προειδοποίησε ότι θα ζητήσει «σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της»… Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι ο Ν. Δένδιας είπε ακόμα ότι στο Συμβούλιο υπήρξε και «καταδίκη» του επεισοδίου με το γαλλικό πολεμικό πλοίο στοχοποιήθηκε από τουρκικό, για το οποίο ο Ζ. Μπορέλ απέφυγε να κάνει κάποια αναφορά.

Δείτε ακόμα...