Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Αποφάσεις για κορονοϊό, προσφυγικό, Συρία και Λιβύη

Ευρωπαϊκή Ένωση Σημαίες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Στην άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ν. Δένδιας. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα, για τα οποία σε γραπτή δήλωση του ο υπουργός μεταξύ άλλων έγραψε:

«Εξετάσθηκε αναλυτικά η κατάσταση στην Ευρώπη, όσον αφορά την πανδημία λόγω της εξάπλωσης του ιού Covid-19, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στη γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο και την Ευρώπη, αλλά και ο συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών. … επιβεβαιώθηκε η πλήρης επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών ….

Συζητήθηκε, ακόμη, η συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη, ώστε να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Επαναλάβαμε ότι ανάλογες απειλές, που συνοδεύονται μάλιστα από διασπορά ψευδών ειδήσεων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από κανέναν και επαναλάβαμε την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, προτού συζητηθεί οποιαδήποτε επιπλέον οικονομική βοήθεια. Επίσης, ενημερωθήκαμε σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και την ανάγκη όπως αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές πτυχές της κρίσης, προκειμένου να αποφευχθούν νέες τραγωδίες και, μαζί με αυτές, νέες προσφυγικές ροές.

Τέλος, συζητήθηκε η πορεία σύστασης και ανάπτυξης της νέας επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που θα ονομαστεί “Ειρήνη” (Irini). Από πλευράς μου, τόνισα την ανάγκη η νέα επιχείρηση να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την ετοιμότητά μας να συνεισφέρουμε τόσο με πλωτά, όσο και με εναέρια μέσα».

Συνέχεια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΥΠΕΞ, συνεχίζει να στηρίζει την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που μαζί με τις άλλες συμφωνίες της ΕΕ (Σέγκεν, Δουβλίνου) εγκλωβίζουν διπλά στα νησιά και στη χώρα, τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Με την πολιτική αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να συντηρεί μια κατάσταση που έτσι ή αλλιώς ήταν απαράδεκτη. Η κατάσταση αυτή όμως, στις σημερινές συνθήκες σε περιβάλλον μεγάλου συγχρωτισμού, άθλιων συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης, έλλειψης μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία, γίνεται εκρηκτική, τόσο για τους εγκλωβισμένους, όσο και για τους κατοίκους των νησιών.

Ο Ν. Δένδιας δήλωσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεισφέρει «τόσο με πλωτά, όσο και με εναέρια μέσα» σε μια νέα επιχείρηση της ΕΕ στην Λιβύη. Πρόκειται για μία ακόμη αποστολή εκτός συνόρων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, συνεχίζοντας έτσι μια πολιτική εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που ακολουθήθηκε διαχρονικά από τους προκατόχους της.

Στη γραπτή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών δεν γίνεται αναφορά για το Μάλι, που όπως είχε ανακοινωθεί ήταν στην ατζέντα των εργασιών.

Δείτε ακόμα...