Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου: Συμφώνησαν άρση αποκλεισμού του Κατάρ

Σε μια περίοδο που η ένταση στον Περσικό Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή «χτυπάει κόκκινο» από την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ιράν, με την παρουσία του αεροπλανοφόρου «Νίμιτς» και απειλές προς την ιρανική ηγεσία για την απόφαση μεγαλύτερου εμπλουτισμού ουρανίου για πυρηνική ενέργεια, προχωράνε και οι διάφορες διευθετήσεις στην περιοχή μεταξύ αστικών τάξεων.

Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία μεταξύ των μοναρχιών Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ που τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα το βράδυ και επικυρώθηκε στη σημερινή σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Η συμφωνία προβλέπει άρση του χερσαίου, ναυτικού και αεροπορικού αποκλεισμού που είχαν επιβάλει στο Κατάρ από τον Ιούνη του 2017 η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, κάτι που έγινε άμεσα.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και των τεσσάρων αραβικών χωρών που το μποϊκόταραν εδώ και πάνω από τρία χρόνια, αποκαταστάθηκαν πλήρως, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, με τη λήξη της συνόδου.

Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι

«Αποφασίστηκε σήμερα, χάρη στη σοφία των ηγετών του Κόλπου και της Αιγύπτου, να γυρίσουμε σελίδα και να αποκαταστήσουμε όλες τις διπλωματικές σχέσεις» με το Κατάρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

Η Σαουδική Αραβία και άλλες τρεις χώρες – σύμμαχοί της, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, διέκοψαν τον Ιούνιο του 2017 τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ. Μεταξύ άλλων, κατηγορούσαν το εμιράτο ότι στήριζε ισλαμιστικές οργανώσεις, ότι συνεργαζόταν με το Ιράν και την Τουρκία ή ότι προκαλούσε ταραχές στην περιοχή, αλλά όλα αυτά σε μια περίοδο σύγκλισης συμφερόντων ανάμεσα στο Κατάρ και το Ιράν, μετά τον εντοπισμό νέων σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου (South Pars/North Dome).

Η εξέλιξη είναι η τελευταία σειράς συμφωνιών στη Μέση Ανατολή, του Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν, τις οποίες προώθησε και η αμερικανική κυβέρνηση, με απώτερο στόχο τη συγκρότηση «μετώπου εναντίον του Ιράν».

Ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκηπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

«Οι προσπάθειες του Κουβέιτ και των ΗΠΑ μας βοήθησαν να επιτύχουμε μια συμφωνία, με την οποία εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη σταθερότητα του Κόλπου και των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών», δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι και συζήτησαν «την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών», όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαιρέτισε τη συμφωνία Κατάρ – Σαουδικής Αραβίας, δηλώνοντας ότι αυτή «συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα» για την επίλυση της σύγκρουσης που συνεχίζεται από τον Ιούνη του 2017. Χαρακτήρισε δε «αξιέπαινες» τις προσπάθειες μεσολάβησης «διεθνών παραγόντων, υπό την ηγεσία του Κουβέιτ», εκφράζοντας την ελπίδα «μόνιμης λύσης και άρσης των υπόλοιπων κυρώσεων».

Ας σημειωθεί επίσης ότι νωρίτερα τη Δεύτερα, πριν ανακοινωθεί η απόφαση για υπογραφή της συμφωνίας, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, συζητώντας εκτός από τις περιφερειακές εξελίξεις και την εξέλιξη στις σχέσεις του Ριάντ με το Κατάρ.

Δείτε ακόμα...