Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ: Αναβλήθηκε πριν καν αρχίσει λόγω των οξύτατων ανταγωνισμών

EUROKINISSI

Για το το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου παραπέμφθηκαν οι αποφάσεις για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι σφοδρές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας.

Στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων βρίσκεται η πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ/MWh. Πρόταση που επί της ουσίας καθιερώνει, και με τη «βούλα» των Βρυξελλών, την ανώτατη τιμή που έφτασε το τελευταίο εξάμηνο η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά.

Στο τραπέζι των παζαριών βρίσκονται επίσης οι κανονισμοί για την δημιουργία «μηχανισμού αλληλεγγύης» που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των εταιρειών ενέργειας στα ενεργειακά αποθέματα, καθώς και για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών, προκειμένου να διευκολυνθεί η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των  πράσινων αρπακτικών.  Για αυτούς τους δύο κανονισμούς υπήρχε συμφωνία, ωστόσο οι αντιθέσεις για το πλαφόν φαίνεται να τους επηρεάζουν. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, 15 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ζήτησαν η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν να έχει χαμηλότερη τιμή, μεταξύ 150 έως 200 ευρώ/MWh, για να είναι πιο σίγουρη η εφαρμογή του. Οι «15» δεν δέχτηκαν να περάσει ο κανονισμός για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού αλληλεγγύης, αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν.  

Η Τσεχική Προεδρία ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της συντονιστικής συνάντησης των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Ενέργειας σήμερα το πρωί. Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ ζήτησαν την αναβολή για τις 13 Δεκέμβρη της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ώστε η Κομισόν να αλλάξει την τιμή του πλαφόν. Η Τσεχική Προεδρία αποδέχτηκε την πρόταση των «15» και πρότεινε ακριβώς αυτό που ζήτησαν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες θέλουν να υιοθετηθούν σήμερα οι δύο κανονισμοί για τους οποίους υπάρχει ήδη κατ’ αρχήν συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκέμβρη και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...