Συναγερμός για τα εκατοντάδες Κινεζικά αλιευτικά στα Γκαλαπάγκος

Τουλάχιστον 260 αλιευτικά σκάφη κατά βάση Κινεζικά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα διεθνή ύδατα και σε απόσταση λίγων μιλίων έξω από τη ζώνη αποκλεισμού και αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης των 188 ναυτικών μιλίων, που έχει ορίσει ο Ισημερινός γύρω από τα νησιά του Ειρηνικού. Με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό του Ισημερινού μετά τον εντοπισμό τους σε απόσταση περίπου 200 ναυτικών μιλίων από τα νησιά Γκαλαπάγκος.

Η παρουσία του αλιευτικού στόλου, απειλεί το εύθραυστο θαλάσσιο οικοσύστημα των νησιών, σύμφωνα με δηλώσεις της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος του Ισημερινού, Γιολάντα Κακαμπάσε, που μίλησε στην Guardian. «Το μέγεθος του και η επιθετικότητά του απέναντι σε πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών αποτελεί μεγάλη απειλή για την ισορροπία του οικοσυστήματος των νησιών Γκαλαπάγκος, που έχουν ανακηρυχθεί τοποθεσία της παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, το 1978», είπε η Κακαμπάσε.

Κινεζικά αλιευτικά μεταβαίνουν κάθε χρόνο ανοικτά των Γκαλαπάγκος, που βρίσκονται σε απόσταση 563 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ισημερινού. Ο εφετινός στόλος, όμως, είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισημερινού επιθεωρεί από κοντά τις κινήσεις των κινεζικών αλιευτικών μετά τον εντοπισμό του στολίσκου, την περασμένη εβδομάδα. Το 2017, το Πολεμικό Ναυτικό του Ισημερινού δέσμευσε κινεζικό αλιευτικό σκάφος που ψάρευε εντός της ζώνης αποκλεισμού.

Πρόκειται για το πλοίο «Φου Γιαν Γου» το οποίο και είχε αλιεύσει περισσότερους από 300 τόνους προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών, κόβοντας, μάλιστα, τα πτερύγια από απειλούμενους με εξαφάνιση σφυροκέφαλους καρχαρίες και πετώντας τα κουφάρια των μεγάλων ψαριών στον ωκεανό. Τα πτερύγια σφυροκέφαλων θεωρούνται εξαίσιο έδεσμα στην κινεζική αγορά, με κάθε πτερύγιο να εξασφαλίζει εκατοντάδες δολάρια στις ψαραγορές των κινεζικών πόλεων.

Θυμίζουμε οτι τα Γκαλαπάγκος ενέπνευσαν και ήταν ένα ‘εργαστήριο’ για τον βιολόγο Κάρολο Δαρβίνο, «πατέρα» της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών, μετά το ταξίδι του στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος.

Πηγή: Guardian

Δείτε ακόμα...