Συναντήσεις ΥΠΑΜ στις ΗΠΑ: Στοίχιση στα επικίνδυνα σχέδια των αμερικανοΝΑΤΟικών

EUROKINISSI

Την στοίχιση της κυβέρνησης στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και όχι μόνο, αλλά και η επιτάχυνση επικίνδυνων διευθετήσεων στα ελληνοτουρκικά, για την διασφάλιση συνοχής του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, επιβεβαίωσαν οι επαφές του υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τον ομολογό του υπουργό των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν στην Ουάσιγκτον. Ο Έλληνας ΥΠΑΜ, σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις, ανέδειξε στον ομόλογό του «τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο» μετά και τις επικαιροποιήσεις της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA) τον Νοέμβριο του 2019 και τον Οκτώβριο 2021.

«Οι οκτώ νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται πλέον στην Συμφωνία -και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη– αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και την διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος», αναφέρει στην ανακοίνωση της η ελληνική πλευρά.

Σημειωτέον, στην MDCA δημοσιοποίησαν έξι υποδομές:
Αεροπορική Βάση Λάρισας
– Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου)
– Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος)
– Πεδίο Βολής Λιτόχωρου
– Στρατόπεδο Γιαννούλη (Αλεξανδρούπολη)
– Ναυτική Βάση Σούδας.

Μένουν δύο λοιπόν, με πληροφορίες να μιλούν για ανάπτυξη Αμερικανών και σε Άραξο (που είναι πάντα σε ετοιμότητα προκειμένου να φιλοξενήσει εκ νέου πυρηνικά) και Σκύρο.

EUROKINISSI

«Διευρυμένη παρουσία»

Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε στον ομόλογό του ότι η «διευρυμένη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε νέες περιοχές και στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας (…) αποτελεί απόδειξη της κοινής μας θέλησης και επιθυμίας να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές και προκλήσεις και να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας». Ξεχώρισε την Σούδα λέγοντας ότι «είναι γνωστή για την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», για δε την Αλεξανδρούπολη είπε ότι «με την εγγύτητά της στη Μαύρη Θάλασσα αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειές μας για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία».

Εξάλλου ο ίδιος έσπευσε να θυμίσει στον συνομιλητή του ότι η ελληνική κυβέρνηση «εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παρά το υψηλό κόστος που επιφέρουν και παρέσχε κάθε δυνατή συνδρομή», μεταξύ άλλων με παροχή σημαντικού οπλισμού.

Επιπλέον, τόνισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κόμβο για την υποστήριξη και προστασία – προβολή της συμμαχικής παρουσίας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διάφορες μορφές αναθεωρητισμού». Σε αυτό το φόντο, κατηγόρησε την Τουρκία για «αναθεωρητική συμπεριφορά», καλώντας την «να ακολουθήσει το δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου», την ώρα που οι Αμερικανοί μιλούν για «διμερείς διαφορές» τσουβαλιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Εξάλλου, καθώς οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται και για μπίζνες, ο Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα «αποτελεί νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, το οποίο θα συμβάλλει στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, και τη στενότερη συνεργασία και διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ», επιβεβαιώνοντας το αμερικανοΝΑΤΟικό υπόβαθρο και αυτής της πανάκριβης αγοράς.

EUROKINISSI

«Δεν υπάρχουν όρια»

Άλλωστε είπε στον Αμερικανό ότι ήδη «έχουν γίνει πολλά, αλλά όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μας, δεν υπάρχουν όρια, κάτι που ταιριάζει απόλυτα σε σχέση και με την προμήθεια του επόμενου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς του ΝΑΤΟ».

Από πλευράς του, ο Ώστιν ευχαρίστησε «για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα (…) υποστηρίζοντας την Ουκρανία», εκτιμώντας παράλληλα ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας στον τομέα της άμυνας είναι πιο ισχυρές από ποτέ». Αναγνώρισε, δε, ότι η MDCA «επέτρεψε την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα προς υποστήριξη των στόχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για στρατηγική πρόσβαση στην περιοχή», δίνοντας το υπόβαθρο της Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Ευχαρίστησε, τέλος, «για τη φιλοξενία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων» στη Σούδα, «η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης μας στον τομέα της άμυνας», ενώ επεσήμανε και «την κατά προτεραιότητα πρόσβαση που παρείχε η κυβέρνησή σας στις δυνάμεις μας στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης η οποία μάς επιτρέπει να συνεχίζουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουμε εχθρικά στοιχεία, καθώς και να διεξάγουμε ασκήσεις και επιχειρήσεις σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα».

Στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επεσήμαιναν το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται «μόλις 60 μίλια από τα Στενά των Δαρδανελίων» και ότι «η πρόσβαση στο λιμάνι επιτρέπει τη γρήγορη είσοδο στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στη συνέχεια μέσω του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα». Μια τοποθέτηση, βέβαια, που δεν αναγνωρίζει την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο γενικότερα, ως εναλλακτική στα Στενά και παρακαμπτήριό τους (όπως το πουλάνε εδώ οι κρατούντες), αλλά ως συμπλήρωμά τους.

«Πραγματιστικές λύσεις»

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο, οι δυο υπουργοί συζήτησαν και «την ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ωστιν διαβεβαίωσε ότι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τις επόμενες ημέρες, και «προέτρεψε» τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι η τουρκική αστική τάξη βάζει ως τέτοιες μια σειρά απαράδεκτες διεκδικήσεις στο τραπέζι.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...