Συνάντηση ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων: Στόχος η ενεργότερη εμπλοκή των χωρών αυτών στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Με αφορμή τη σημερινή άτυπη Συνάντηση ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης που συνοδεύουν την άτυπη Συνάντηση ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα δεν μπορούν να κρύψουν την σκληρή πραγματικότητα της εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και της άγριας εκμετάλλευσης που βιώνουν οι λαοί των χωρών της περιοχής.

Είτε συμμετέχοντας στην ΕΕ είτε όντας σε τροχιά ένταξης, στις χώρες των Βαλκανίων οι εργαζόμενοι πληρώνουν βαριές συνέπειες προκειμένου να ανοίγουν νέες “λεωφόροι” κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο πλαίσιο της αποκαλούμενης “ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης”. Αυτόν τον επιζήμιο δρόμο για τους λαούς της περιοχής σηματοδότησε η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ και ΝΑΤΟ που οδήγησε στο διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με τους ανταγωνισμούς σήμερα να οξύνονται επικίνδυνα, καθιστώντας εκτός τόπου και χρόνου τις διακηρύξεις κυβέρνησης – ΕΕ περί “ειρήνης, σταθερότητας κι ενεργειακής ασφάλειας”.

Κύριος στόχος της συνάντησης είναι η βαθύτερη και ενεργότερη εμπλοκή των χωρών των Βαλκανίων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς και ιδιαίτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοστατεί για την επίτευξη του στόχου αυτού, υπογράφοντας με την Ουκρανία πριν λίγες μέρες ΝΑΤΟϊκά “συμβόλαια” εξοπλισμών και υποστήριξης με βάσεις, απολαμβάνοντας μάλιστα τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων. Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτών των επικίνδυνων σχεδιασμών παίρνει μέρος -όπως φαίνεται- στη συνάντηση και ο επικεφαλής της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας Ζελένσκι.

Απέναντι στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς που απεργάζονται ΕΕ – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να αντιτάξουν την αυτοτελή τους πάλη για καμία εμπλοκή και συμμετοχή στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, για καμία αλλαγή συνόρων. Να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στους εκμεταλλευτές και το σύστημά τους».

Δείτε ακόμα...