Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Επικίνδυνος «εφησυχασμός» στο πλαίσιο ευρωατλαντικών διευθετήσεων

Συνέχεια στην προσπάθεια καλλιέργειας ενός επικίνδυνου εφησυχασμού με τις επικλήσεις των «ήρεμων νερών» έδωσε η χθεσινοβραδινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση ήταν σύντομη, καθώς το κύριο ραντεβού τους είναι για τον Σεπτέμβρη στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Άλλωστε, ο «οδικός χάρτης» για αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ακολουθείται κατά πόδας και οι δυο τους θέλησαν να επαναβεβαιώσουν το «θετικό κλίμα» που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για την επίσπευση «συνεννοήσεων», στον πυρήνα των οποίων είναι η διευκόλυνση για τις μπίζνες του κεφαλαίου, οι μοιρασιές στα μερτικά της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή αλλά και η θωράκιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της «παράτυπης μετανάστευσης». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση «κλίματος ηρεμίας» στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επανέλαβε εξάλλου και την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση του «οδικού χάρτη» που έχουν χαράξει ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί ένας προγραμματισμός που θα αφορά τις επαφές για τον πολιτικό διάλογο το φθινόπωρο, με δεδομένο και τον ορισμό των νέων υφυπουργών Εξωτερικών της γείτονος πριν από μερικές εβδομάδες.

Μετά το τέλος της Συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ σε ανακοίνωσή της η τουρκική Προεδρία αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Δείτε ακόμα...