Συνάντηση ΝΑΤΟ – Ευρωπαίων ηγετών αύριο στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην στη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία

Συνάντηση όπου θα συζητήσουν τις εξελίξεις της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία θα έχουν αύριο στις Βρυξέλλες ο γγ του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, αλλά και ο Ουκρανός Πρόεδρο, Βολοντίμιρ  Ζελένσκι.

Η συνάντηση γίνεται σε μια φάση που επιδεινώνεται η κατάσταση στο μέτωπο για τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί «ανασφάλεια» για τους όρους στήριξης του Κιέβου.

Από την πλευρά της, η Μόσχα ξεκαθαρίζει πως μια ενδεχόμενη συμφωνία για την Ουκρανία θα πρέπει να ικανοποιεί όλους τους βασικούς της όρους, απειλεί να προσαρτήσει περισσότερα ουκρανικά εδάφη, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε τη «Δύση» να μη «δοκιμάζει τις κόκκινες γραμμές» της. Υπογράμμισε, δε, ότι οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις παραμένουν ένα από τα βασικά μέσα υπεράσπισης της κυριαρχίας.

Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν αρχίσει να συζητούν για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για να «εγγυηθούν» μια ενδεχόμενη μελλοντική εκεχειρία. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι θα στηρίζουν στρατιωτικά το Κίεβο ώστε να βρίσκεται σε «θέση ισχύος» πριν από ενδεχόμενη διαπραγμάτευση.

Ο Βλαντιμίρ Πόύτιν μιλώντας σήμερα στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας επισήμανε ότι η «Δύση» ωθεί τη Ρωσία στις «κόκκινες γραμμές» και «έχει αναγκαστεί να απαντήσει».

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν όπλα και χρήματα στο πραγματικά παράνομο κυβερνών καθεστώς στο Κίεβο, στέλνουν μισθοφόρους και στρατιωτικούς συμβούλους, ενθαρρύνοντας έτσι την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης», είπε.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες και σχηματίζουν ομάδες κρούσης», συνέχισε, ενώ τα σχέδια των ΗΠΑ «να αναπτύξουν όπλα υψηλής ακρίβειας μέσης εμβέλειας» στη Γερμανία «είναι ανησυχητικά».

Ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία «θα καταργήσει τους εκούσιους περιορισμούς της στην ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, εάν οι ΗΠΑ αρχίσουν να αναπτύσσουν τέτοια όπλα» σε Ευρώπη και Ασία.

Η μαζική παραγωγή του υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς «Oreshnik», ο οποίος «χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς τον Νοέμβρη ως απάντηση στα χτυπήματα στο έδαφός μας», θα ξεκινήσει μέσα στο 2025, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο ίδιος «υπενθύμισε» ότι «σε περίπτωση μαζικής εκτόξευσης πολλών συστημάτων ταυτόχρονα», ο «Oreshnik» «θα μπορούσε να συγκριθεί με τα πυρηνικά όπλα». «Ωστόσο, δεν είναι πυρηνικό, αφού δεν υπάρχει πυρηνικό καύσιμο, δεν υπάρχει πυρηνικό συστατικό, δεν υπάρχει μόλυνση». Και αυτό, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, «είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για να αποφασίσουμε ποια όπλα θα χρησιμοποιήσουμε στις σύγχρονες συνθήκες».

Παράλληλα, το ποσοστό των υπερσύγχρονων όπλων στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας έχει φτάσει το 95%, είπε ο Πούτιν, και «είναι σημαντικό να διατηρούνται οι μη στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις σε συνεχή εγρήγορση και να συνεχίζεται η διεξαγωγή ασκήσεων».

Το 2024 ήταν «κομβικό έτος» όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είπε ο Πούτιν. Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις κατέχουν «μια ισχυρή στρατηγική πρωτοβουλία σε ολόκληρη τη γραμμή εμπλοκής» και έχουν καταλάβει 189 ουκρανικούς οικισμούς το 2024.

Στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις υπηρετούν τώρα 1,5 εκατ. στρατιώτες, ενώ φέτος «περίπου 1.000 άτομα εγγράφονταν καθημερινά στον στρατό». ‘Οπως είπε κυνικά, «ο κόσμος πηγαίνει στο μέτωπο εθελοντικά»…

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...