Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: Ρωσικές εξαγωγές μέσω Τουρκίας και πληρωμές σε ρούβλια για φυσικό αέριο από την Άγκυρα

Πηγή: Ria Novosti

Η πρόθεση της Άγκυρας να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας στην Ουκρανία, ενισχύοντας την θέση της τουρκικής αστικής τάξης, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ερντογάν για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Μιλώντας και δημόσια για τον πόλεμο για πρώτη φορά από τότε που η Ουκρανία απώθησε τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Χαρκόβου την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν απείλησε με πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές και δήλωσε: «Θα δούμε πώς θα τελειώσει (η αντεπίθεση της Ουκρανίας)».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν βιάζεται να τελειώσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και ότι σταδιακά θέτει υπό τον έλεγχο της την ουκρανική επικράτεια.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αρνήθηκε ότι η Ρωσία έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτή την κρίση και δήλωσε ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν περισσότερο φυσικό αέριο, θα πρέπει να ζητήσουν από την Ουκρανία να ανοίξει του αγωγούς φυσικού αερίου και να άρει τις κυρώσεις που εμποδίζουν το άνοιγμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στην Βαλτική.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης, δήλωσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Turkish Stream πραγματοποιούνται χωρίς διακοπές. «Οι προμήθειες στην Ευρώπη διέρχονται μέσω του Turkish Stream, χωρίς αστοχίες», είπε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία «έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες οδούς για προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία όχι μόνο για τις ανάγκες της Άγκυρας, αλλά και για τις χώρες της ΕΕ».

Κατά τη συνάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε, ότι το 25% των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια και πως μια σχετική συμφωνία για το θέμα αυτό θα τεθεί σε ισχύ σύντομα. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε σημαντικά τις προμήθειες μας στη Δημοκρατία της Τουρκίας σε όλους τους τομείς που σας ενδιαφέρουν. Και, όπως γνωρίζετε, η συμφωνία μας για την προμήθεια φυσικού αερίου ρωσικής προέλευσης στην Τουρκία με πληρωμή για το 25% αυτών προμήθειες σε ρούβλια Από όσο καταλαβαίνω τα θέματα έχουν συμφωνηθεί», είπε, απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμα πως «οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί».

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε, παράλληλα τον Τούρκο ομόλογό του για τη συμβολή του στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που αφορούν το πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου στην περιοχή Γκιουλνάρ της Μερσίνας, υπογράφηκαν χθες. «Ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023» ανέφερε.

Την συνάντηση απασχόλησαν επίσης η κατάσταση στην Ουκρανία, η εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά και η κατάσταση στη Συρία και τον Νότιο Καύκασο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ria Novosti, Interfax

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...